sv en

Debatt

Varför vill inte statsministern besöka Åland?

Peggy Eriksson 22.08.2022

I media sprids en film på Finlands statsminister Sanna Marin (SDP) som dansar på en privat fest. Bilderna möter massiv kritik från bland annat oppositionen och Marin får försvara sig och förklara sig. Frågan som ställs är om man som statsminister får dansa och festa? Det upplever jag som en mycket konstig fråga.

Ålands framtid anser att man ska bedöma politiker utgående från politiska beslut och sakfrågor de driver. Eller inte driver.

Stor besvikelse
Sanna Marin
Sanna Marin är den första finländska statsministern i självstyrelsens 100-åriga historia som inte besökt Åland.

Det är med stor besvikelse vi konstaterar att Sanna Marin som statsminister inte har besökt Åland en enda gång. Under pandemin har Åland haft det tufft med ett av de högst ekonomiska bortfallen i hela EU. Det hade varit värt ett besök. Underfirandet av självstyrelsen uteblev Marin på grund av hon testat positivt för corona. Efter det har ett besök inte aktualiserats på nytt.

Inte heller har statsministern engagerat sig nämnvärt i revisionen av självstyrelselagen, åtminstone inte officiellt. Sanna Marin är faktiskt den första statsministern som inte har besökt Åland under självstyrelsens historia och då firar vi ändå vårt 100-årsjubileum! Det är svagt.

Gå från ord till handling

Statsministern talar i riksdagen om att språkliga rättigheter är viktiga och ändå fortsätter statsrådet att skicka material på finska till Åland. Man måste gå från ord till handling.

Att som partiordförande Camilla Gunell (S) kommentera statministerns utseende efter Nordiska rådets möte i Köpenhamn är inte heller något vi förstår. Varken utseende eller att hon dansar på en privat fest borde vara något man överhuvudtaget fäster sig vid när det gäller en statsminister. Kritiken ska riktas mot vad hon gör eller inte gör i sitt politiska värv.

Peggy Eriksson
Ordförande Ålands framtid

Tillbaka