sv en

Debatt

Varför är det så tyst kring SVT-Play?

Jonny Landström 24.11.2022

I början av året så var det senaste som vi hörde något om de så kallade tekniska och upphovsrättsliga problemen angående möjligheterna för oss ålänningar att ta en del av play-tjänsterna av SVT.

Mediegranskningen visade dock att några sådana problem inte existerar. I stället välkomnades ålänningar att ta del av play-tjänsterna av SVT-respektive upphovsrättsorganisationen Kopiostos högsta chefer.

Hur långt att man kommit?

Hur är diskussionen i dagens läge? Hur långt har man kommit i ärendet?
Historiskt så har den finska viljan varit svag att utveckla de åländska ärenden, om det inte ligger något i Finlands intresse då går det undan.

Det tog ungefär 25–30 år att få svensk tv till östra skärgården sedan kampen började år 1957 då dåvarande landskapsstyrelsen anhöll om att sätta upp en reläsändare i Vattentornet i Mariehamn för att få in svenska TV-program hos finska kommunikationsministeriet, men vi gav aldrig upp.

Vi ska aldrig ge upp

Hade våra företrädare gett upp så hade vi inte haft någon flagga, inte något parlamentshus, inte någon representation i Nordiska rådet, inte några frimärken och vi hade inte haft svenskspråkig TV. Vi hade haft ingenting, av det vi tar för givet idag.

Jonny Landström
Ålands framtid

Tillbaka