sv en

Debatt

Statliga Veikkaus diskriminerar oss ålänningar

Jonny Landström 06.10.2022

Spelbolaget Veikkaus, som ägs av finska staten, diskriminerar oss ålänningar. I nuläget kan vi spela på Veikkaus kupongspel endast vid besök i Finland. Nästa år inför bolaget id-tvång på kupongspel som Lotto, Eurojackpott och Stryktipset.

Veikkaus har rättigheterna till Eurojackpott i Finland och eftersom alla EU-medborgare ska ges möjlighet att spela bör det väl även inbegripa oss ålänningar, skriver Jonny Landström.

För att få spela krävs det att man har fyllt 18 år, är en registrerad kund samt har finskt personnummer och bankkonto i en finländsk bank. Fast vi ålänningar uppfyller kraven får vi inte registrera oss som kund för att vi bor på Åland. Det betyder att statliga Veikkaus diskriminerar delar av befolkningen.

Varit tillmötesgående

Vi har även fråntagits möjligheterna att som övriga EU-medborgare få spela internationella kupongspel som Eurojackpott. Veikkaus har rättigheterna till Eurojackpott i Finland och eftersom alla EU-medborgare ska ges möjlighet att spela bör det väl även inbegripa oss ålänningar.

Då Veikkaus drog bort allt spel från Åland var det bland annat med motivering att verksamheten måste övervakas av finländska myndigheter, inte åländska. Trots Ålands regering har varit tillmötesgående och till och med erbjudit att låta finska polismyndigheten övervaka Veikkaus verksamhet på Åland återkommer inte bolaget.

Långsiktig strategi

Således klämmer någon annanstans eller så ingår Veikkaus uppenbara ovilja att erbjuda ålänningarna sina tjänster i en långsiktig strategi att även stänga ute eller märkbart försvåra för åländska Paf att verka på den finländska marknaden.

Strategin verkar samtidigt lite konstig eftersom Finland nu står i beråd att i likhet med de flesta andra europeiska länder införa spellicenser för utländska spelbolag att verka på den finländska marknaden. Det luktar lite desperation över att Veikkaus inte lyckats förbättra en dominerande ställning inom den inhemska spelmarknaden.

Så vad kan vi ålänningar göra för att åtminstone få spela på Eurojackpott? Vända oss till Europadomstolen?

Jonny Landström
Ålands Framtid

Tillbaka