sv en

Debatt

Nyan avslöjar politisk bedömning av nyheter

Enligt reportern Annika Orre bygger Nya Ålands nyhetsbedömning inte på politiska val. Men av svaret (se faksimil) framgår ju att det är precis det som tidningen gör.

Dessutom på felaktiga grunder då Björn Geelnard (MSÅ) tituleras ”ledamot i ett regeringsparti”. Oss veterligen är Geelnard varken ledamot i lagtinget eller ordinarie ledamot i kommunfullmäktige i den kommun han är bosatt.

Klipp ur Nya Åland 5 augusti 2019.

Således tillmäts vad en enskild medlem i ett regeringsparti skriver i ett privat inlägg på Facebook större nyhetsvärde än vad två medlemmar ett oppositionsparti framför på insändarplats i tidningen. Vad är detta om inte en politisk bedömning från tidningens sida?

Cementerar intryck

Att Ålands Framtids inlägg inte ens nämns i den stort uppslagna artikeln om att en moderat medlem framför tankar om att decimera örnstammen cementerar intrycket att av Nya Åland aktivt negligerar politiska initiativ från Ålands Framtid.

Att vi väljer att gå i polemik i den här frågan handlar inte om prestige. Inom Ålands Framtid är vi vana med att andra partier anammar våra förslag och initiativ som sina egna. Det bjuder vi på eftersom det ju i slutändan förverkligar Ålands Framtids politiska målsättning.

Journalistisk täckmantel

Slutligen är det bra att allmänheten på detta sätt blir uppmärksam på Nya Ålands medvetna agenda att förbise Ålands Framtids arbete genom ett aktivt politiskt val bakom en journalistisk täckmantel.

För oss är därmed denna diskussion avslutad.

NYA ÅLAND SVARAR:

Nya Åland har på inget sätt en agenda att negligera politiska initiativ från Ålands Framtid.

Att en medlem i ett parti, MSÅ, som för närvarande befinner sig i regeringsställning i ett offentligt forum skriver att Moderat Samling Åland ”går ut med det konkreta beskedet inför höstens val att vi vill omgående halvera den åländska havsörnsstammen” är precis som vi förklarade förra gången Palén och Sandberg framförde de här konspirationsteorierna, intressant för våra läsare.

I Paléns och Sandbergs insändare om örnstammen finns inte något vallöfte från Ålands framtid att minska örnstammen varför det helt enkelt inte fanns särskilt mycket att ta fasta på.

JOHAN ORRE
NYHETSCHEF

Tillbaka