sv en

Debatt

Kansliministern som vägrar lyssna och inse fakta

Trots att Högsta domstolen (HD) slår fast att det är kommunerna som har den exklusiva bestämmanderätten om samgående fortsätter kansliminister Nina Fellman (S) att förfäkta sitt mantra om att kommunerna måste följa lagens skrivning om att gå samman senast 1.1 2022.

Det hjälper inte ens att landshövding, tillika vicehäradshövding och ordförande i Ålandsdelegationen Peter Lindbäck i en insändare försöker förklara rättsläget för kansliministern.

– Det är hans val. Han är ordförande. Om han vill uttrycka sig så här vill jag inte gå i polemik, säger Fellman till Nya Åland.

Att lagtinget tog bort det tidigare ”diktatet” i lagen om samgående banade troligen väg för att lagen överhuvudtaget godkändes av HD. Och några påföljder ifall kommunerna trotsar lagen finns inte. Ändå vägrar kansliministern inse fakta, åtminstone i offentligheten.

Manövrera ut Paf

Samma oförmåga visar Fellman då Finlands inrikesminister Kai Mykkänen (Saml) vill stoppa alla utländska internetspelbolag – inklusive åländska Paf – att verka på den finska marknaden. Det ska ske genom så kallad IP-blockering, det vill säga på samma sätt som ålänningar i dag stängs ute från att ta del av playtjänster i Sverige.

Trots inrikesministerns uttalande och trots att den åländska regeringen på ett och ett halvt år inte kunnat påvisa några som helst framsteg i förhandlingarna om att locka tillbaka finska Veikkaus till Åland manar Nina Fellman till lugn och att bygga vidare på goda relationer.

– Vi bedömer inte det här som någon akut kris i nuläget, säger hon till Tidningen Åland.

Ålands Framtid har i omgångar föreslagit för kansliministern att vända sig västerut för att utröna möjligheterna för Svenska spel att erbjuda sina tjänster på Åland – om inte annat som en gardering för att ålänningarna fortsättningsvis ska ha möjlighet att nöjesspela på Lotto och Stryktips. Men Fellman har envist blickat österut och uttalat förhoppningar om en snar lösning.

Ålands Framtid förutsåg

Ålands Framtid förutsåg det här scenariot i en insändare redan i december 2017:

”Veikkaus meddelande om att inte kunna verka på Åland med hänvisning till att polisstyrelsen inte kan övervaka bolagets verksamhet är förstås en strategi att på sikt manövrera ut det åländska spelmonopolet från den finska marknaden.”

”Paf har i dag sin huvudsakliga kundkrets inom internetspel i Finland. Veikkaus ligger år efter i spelutveckling och grinar illa över uteblivna inkomster. Därför är det en tidsfråga innan den politiska överenskommelsen om att låta Paf verka, men inte marknadsföra sina tjänster i Finland, ifrågasätts av finska inrikesministeriet.”

Fullständigt politiskt fiasko

Intressant i sammanhanget är ändå att den finska inrikesministern ser åländska Paf som ett ”utländskt” spelbolag samtidigt som den regering han företräder vägrar släppa ifrån sig någon form av utökat självstyre för ålänningarna.

Att det även finns många sätt att ta sig förbi IP-blockering är en annan femma som vi får satsa på Paf. Det lär Paf behöva då det nu ser ut att kärva till sig på det åländska spelbolagets största enskilda marknad, vilket i sig måste ses som ett fullständigt politiskt fiasko.

Tillbaka