Hellre sakfrågor än provokation
Det är mycket om poddar, bloggar och debattklimat just nu. Men oftast verkar det mera handla om språkbruket i stället för om innehållet. Och det borde ju vara mycket viktigare.
I lördagens ledare tog Henrik Herlin upp ämnet om hur debatten polariserats och att debatten handlar om debatten. Det som är lite tragiskt i debatten är inte att man uttrycker sig uppseendeväckande och provocerande grovt på bloggar, poddar och i insändare utan att man måste provocera så det osar skandal för att väcka debatten både i media och hos läsare.
Att själva sakfrågorna hamnar i skymundan av de överstora och ibland tyvärr fula orden. Det tycker jag att är olyckligt eftersom det är debatterande av sakfrågorna som leder till vettiga beslut. Inte att vi funderar över vem som får komma till tals med de mest provocerande öknamnen.
Inte inspireras av Trump
Vi får de politiker vi förtjänar. Själva psykologin bakom människans sätt att reagera på provokationer är inte svår att förstå men vi borde försöka tänka lite längre. Är provokationer det mest intressanta eller finns det viktiga i själva sakfrågorna?
Är den politiker som säger att den vill arbeta för att utveckla samhället för politisk korrekt och ointressant för att bryta igenom bruset? Donald Trump har många gånger varit trendledande när det gäller märkliga utspel och fula påhopp på andra människor. Jag tycker inte att den åländska debatten ska låta sig inspireras av sådant.
I stället tycker jag att vi ska diskutera viktiga sakfrågor som hur vi ska ha den bästa dagvården, utbildningen och åldringsvården. Själva grunden för vår självstyrelse och dess utveckling bör också debatteras ständigt. Dessa är viktiga sakfrågor för ålänningar tror jag.
Podcast om viktiga frågor
Även Ålands Framtid har lanserat sin egen podcast där vi vill belysa det som vi anser att är viktiga frågor att debattera. I första avsnittet tar vi upp hur Ålandsrörelsen uppstod ur ett historiskt, politiskt och juridiskt perspektiv och om det finns något kvar av Ålandsrörelsen i dag. När modiga ålänningar åkte till Nationernas förbund och försökte påverka beslutet om Ålandsfrågan.
Då handlade debatten om helt andra frågor och var på en helt annan nivå .
Peggy Eriksson,
partiviceordförande
redaktör för ”Ålands podden”