sv en

Debatt

Fira 100 år med kända ålänningar!

Peggy Eriksson 15.12.2020
Med tanke på att det endast återstår några veckor till årsskiftet då vi inleder firande av självstyrelsen 100 år är det förvånansvärt tyst kring jubileet. Officiellt pågår i och för sig jubileumsåret 9.6 2021–9.6.2022, men större händelser i syfte att skapa avtryck kräver lång planering.

Det som satts på pränt är att Ålands regering vill bjuda in alla ålänningar till ”världens längsta picknickbord” på självstyrelsedagen den 9 juni för att sedan upprepa samma långbord den 9 juni 2022. Det planeras även en större operasatsning och så blir det invigning av det nya Bomarsundscentret.

Välkommen till mitt Åland!

Men vad händer för övrigt? Om intentionen är att engagera hela Åland i firandet märks väldigt lite utåt. Vad planerar Ålands enda stad Mariehamn, förutom att vara värd för Tall Ships Race inkommande sommar? Planerar staden någonting mer bestående än att vara en del av ett evenemang för att lyfta fram Mariehamn som huvudstad för firandet av Åland 100?

Inför kommunalvalet 2019 lade Ålands Framtid fram ett antal förslag för att lyfta Mariehamn och dess invånare under firandet av Åland 100. Förutom att bana väg för en stor satsning på stadens centrum med en inglasad galleria över gågatan (Torggatan) och skapa ett ljuskonstverk genom stadens fantastiska Esplanad förslog vi att i ankomsthallarna för färjor och flyg hänga upp porträtt på kända ålänningar som hälsar besökarna välkommen till ”Mitt Åland”.

Ålandsättlingen Haddon Sundblom (1899–1976) som skapade den kända Coca-Cola-tomten.
Coca-Cola-tomtens skapare

Idén är som så inte ny och förekommer lite varstans på flygplatser världen över, bland dessa Arlanda. Varför då inte anamma ett beprövat koncept för att lyfta fram ålänningar som på ett eller annat sätt betytt och betyder mycket för vårt samhälle. Här ryms allt från den kända Coca-Cola-tomtens skapare, ålandsättlingen Haddon Sundblom, ”Ålandskungen” Julius Sundblom och talman Thorvald ”Thusse” Eriksson till operasångerskan Jenny Carlstedt och den unge skådespelaren Erik Enge.

Listan över ålänningar som bidrar och bidragit till att lyfta fram Åland kan göras lång, men få av dem är kända för den stora allmänheten och än mindre för en internationell publik.

Höj Ålands status

Nu då loppet, på grund av politisk långbänk, verkar vara kört för att kunna visa upp ett delvis nytt, välkomnande stadscentrum för alla 100-årsbesökare är förslaget om att låta kända ålänningar hälsar välkommen en förhållandevis enkel åtgärd. Installationen skulle både bli uppskattad och sätta ett antal ålänningar och därmed Åland på kartan.

Allmänheten hjälper säkert till att komma med förslag på personer som skulle platsa på listan. Bara att sätta igång. Och när Åland nu ändå har skyltfönstret öppet för hela omvärlden vore det ett ypperligt tillfälle att höja Ålands status från landskap till land. Inledningsvis som ett autonomt land. Det framgår ju redan av namnet: Åland.

Ålands Framtid

Peggy Eriksson, Rolf Granlund, Lena Andersson, Magnus Jansson, Brage Eklund, Hanna Segerström, Gunnar Granlund, Maiken Poulsen Englund

Tillbaka