sv en

Debatt

Finsk Marin anlände till Åland i sista minuten

Jonny Landström 14.03.2023

Efter nästan fyra på posten som Finlands stadsminister kom slutligen Sanna Marin (SDP) på sitt första officiella besök till Åland.

Stadsministern ”missade” höjdpunkten på vårt 100-årsjubileum under självstyrelsedagsfirandet i fjol på grund av covid. Dagen efter publicerade hon en uppmärksammad bild då hon spelar basket på sociala medier.

Inte högt prioriterat

Faktum är att vårt 100-åriga självstyrelsefirande faktiskt pågick under ett helt år 2022. Att Finlands statsminister inte hittade en lucka för att ära jubileet bland de 365 dagar som fanns att välja på visar att besöket inte var eller är särskilt högt prioriterat.

Sanna Marin
Stadsministern har skrivit studentexamen i medellång svenska, vilket innebär att grunden i svenskakunskaper bör finnas. Men hur är det med viljan?

Men slutligen kom så Sanna Marin, strax innan hennes mandat som stadsminister i princip är över. Åtminstone för den här gången.

Att Finlands statsminster besöker autonoma Åland, inte bara en utan flera gånger, under mandatperioden är en självklarhet. Det är politisk kutym för att knyta och hålla kontakt med självstyrelsen och åläningarna.

Legat lågt i Ålandsfrågor

Sanna Marin har medvetet legat lågt i Ålandsfrågor, vilket visat sig både i den havererade reformen av självstyrelselagen och hur hon lät partivännen, familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP), härja fritt med allehanda påbud och restriktioner som drabbade Åland oerhört hårt under pandemins värsta fas.

Bara under den här tiden räknade den åländska förvaltningen ihop att det finska statsrådet bröt mot självstyrelselagen inte mindre än 43 gånger. Sedan dess har överträdelserna fortsatt.

Ovilja att tala svenska?

Under statsministerns besök på Åland fördes diskussionerna med landskapsregeringen på svenska, på så sätt att de åländska företrädarna pratade svenska medan stadsministern använde tolk. Stadsministern har skrivit studentexamen i medellång svenska, vilket innebär att grunden i svenskakunskaper bör finnas. Men hur är det med viljan? Hon har ju inga större problem med engelska.

Finland har som krav att Ålands landshövding ska ha kunskaper i finska på det enspråkigt svenska Åland. Däremot finns inget krav på att Finlands stadsminister ska kunna tala svenska i det officiellt tvåspråkiga Finland. Vad finns logiken?

Inte värt att nämna

Sanna Marin är en ung och modern stadsminister som friskt lägger upp bilder och kommentarer från sina besök runtom i landet och världen på sociala medier. När Sanna Marin gjorde sitt första och enda besök hittar jag inget inlägg om det på hennes sociala mediekanaler. Tydligen var det inte värt att nämna.

Jonny Landström
Ålands Framtid

Tillbaka