sv en

Debatt

Ålands Framtid står fast vid sin vision

REPLIK till Hugo Holmbergs insändare 22.8.2019:

Ålands Framtid står fast vid sin grundläggande vision om självständighet för Åland på sikt. Vägen dit bör gå via ökat självbestämmande genom att Åland tar över behörighetsområden i den takt ålänningarna så önskar.

Överst på listan finns ett övertagande av beskattningen för att en gång för alla få bort de resultatlösa ekonomiska diskussionerna med Finland från den politiska agendan. Under kommande mandatperiod vill ÅF medverka till en bred diskussion kring möjligheter och utmaningar med egen beskattning.

”Landhöjning” för Åland

Ålands Framtid lyfter även fram behovet av en ”landhöjning” där Ålands status, i likhet med de självstyrda systerautonomierna Färöarna och Grönland, lyfts från landskap till land. Det här ska inte förväxlas med egen nation, utan inledningsvis som ett autonomt land i union Finland. Att Åland med sin självstyrda status benämns landskap är direkt felaktigt med tanke på självstyrelsen.

Hugo Holmberg skriver i sin insändare i gårdagens tidning att han väljer bort Ålands Framtid. Det är synd eftersom Hugo är en klok, ung politisk resurs.

Håller en rak linje

Dock verkar Hugo ha missat våra debattinlägg den senaste tiden där vi bl a påtalar att ett övertagande av momsbeskattningen är det enda rimliga sättet att minska den för företagen förödande skattegränsbyråkratin. Finland har hittills inte lyft ett finger för att lätta på gränshanteringen, snarare hotar man med ytterligare pålagor.

Våra lagtingsledamöter håller en rak linje då det gäller utvecklingen av självstyrelsen trots skarp kritik från andra partier. Till följd av de resultatlösa förhandlingarna med Finland om en revision av självstyrelselagen märker vi nu att övriga partier, med vissa undantag, börjar inse att den mjuka diplomatin inte bär frukt.

Få svar på sina frågor

Jag hade önskat att Hugo hade kontaktat mig eller någon av våra lagtingsledamöter för att få svar på sina frågor. Men givetvis fungerar det även så här.

Med vänlig hälsning,
Pia Eriksson, ordförande Ålands Framtid

Läs hugo Holmbergs insändare här:

Varför Ålands framtid inte får min röst

 

Tillbaka