sv en

Debatt

Upphandling av elhybridfärja mycket ogenomtänkt

Landsregeringen har fattat beslut om att upphandla/köpa ny färja och tjänster för i runda tal 60 miljoner euro, en färja som bara kommer kunna användas i två hamnar, och inte som reservfärja när andra färjor är på reparation eller service, en färja som använder i förhållande obeprövad, ja i alla fall ganska så lite beprövad, teknik. Allt i klimatet eller ja ”räddandet” av klimatets namn, hur kan detta ens vara tillåtet?

Bortkastade pengar på elhybridfärja. ”Om man tar dessa 60 miljoner och fördelar dem över två, kanske tre, nya färjor till skärgårdens redan i dag föråldrade fartygsflotta skulle de faktiskt göra något vettigt för pengarna”, skriver Roger Pettersson.

Nu när man tydligt ser att hela klimatdebatten inte är grundad i vetenskapen utan mest är ett tyckande och troende på en politisk och ekonomisk nivå, det finns inga fakta eller underlag inom vetenskapen som kan påvisa att vi och våra maskiner i själva verket påverkar klimatet i alla fall inte i den utsträckningen man vill göra gällande. Och om landsregeringen har denna vetenskap fast förankrad tycker jag att man ska presentera den först, innan man fattar dylika beslut.

Vettigt för pengarna

Om man tar dessa 60 miljoner och fördelar dem över två, kanske tre, nya färjor till skärgårdens redan i dag föråldrade fartygsflotta skulle de faktiskt göra något vettigt för pengarna, men att satsa på en teknik som för om kanske 20 år är pålitlig, billig och försvarbar är helt vansinnigt. Den lilla inverkan vår åländska elfärja skulle ha på det så kallade rådande klimathotet är så marginell att den knappt går att visa i siffror, det släpper en tysk fabrik ut före lunch! Och att sen använda dessa förevändningar när man ska spendera vår surt ihopgnetade skatteslantar på någon statussymbol och tro att vi sätter Åland på kartan eller räddar en nära stående undergång av jorden är helt befängt!

Man tycks glömma att dagens motorer faktisk har blivit betydligt mer rena och ekonomiska än de som finns i nuvarande flotta av fartyg. Använd dessa utvecklade motorer i 15-20 år till, sen kanske vi kan fundera på elfärjor och den typen av teknik, vi har för bråttom helt enkelt och vi vill för mycket för fort så vi blir blinda för alternativen.

Flyttar skulden till annan

Elfärja behöver el, och elen ska produceras någonstans, och kom nu inte och säg att detta klarar våra vindmöllor av, för då kan vi lika gärna spänna segel på färjorna och hoppas på bra medvind. Så var ska vi köpa elen då? Från något skitigt kolkraftverk i Ryssland eller Tyskland och Polen? Då är ju hela tanken med klimaträddning via el som bortblåst och man flyttar bara över skulden till någon annan!

Så sansa er i stället och vänta 20 år för då har vi bättre och billigare teknik, och jo jorden och mänskligheten kommer fortfarande finnas kvar då, att fatta nya kloka beslut.

Roger Pettersson (ÅF)
Tillbaka