sv en

Debatt

Tack för flankstöd, Gunnar Jansson

För drygt en vecka sedan varnade vi inom Ålands Framtid i ett debattinlägg för riskerna att ingå en ekonomisk uppgörelse med Finland och samtidigt lägga den övriga revisionen av självstyrelselagen på is.

Så här skrev vi:

”Ålands självstyrelse handlar om så mycket mer än bara pengar. Den lägger grunden för vårt svenska språk och vår rätt att kunna utveckla vårt samhälle utifrån egna förutsättningar inom en stat som i praktiken redan är enspråkigt finsk och visar oss allt mindre intresse. Därför varken kan eller ska vi kompromissa om framtidens självstyrelse, än mindre sälja ut den för hypotetiska ’sockerpengar’.”

Tar en stor risk

Enligt vår mening ska självstyrelselagen ses som en helhet. Ju mer man plocka isär helheten och börjar försöka nå uppgörelser kring enskilda delar desto svårare blir det att nå framgång inom övriga självstyrelseområden. Accepterar Åland en uppgörelse kring ekonomin riskerar således en ny självstyrelselag skjutas långt på framtiden.

Det är välkommet att Ålands Framtids åsikt delas av Liberalernas juridiska expert Gunnar Jansson (bilden), mångårig riksdags- och lagtingsledamot samt viceordförande i Ålandskommittén. I en intervju i måndagens Nya Åland ser Jansson risker för att det politiska intresset för en ny självstyrelselagen minskar om Åland går med på en uppgörelse kring endast ekonomin.

Även Nya Åland är på ledarplats i tisdagens tidning inne på samma linje under rubriken ”Självstyrelsen är värd mer än pengar”.

Klarsynt lugn

För att säkerställa en utveckling av Ålands självbestämmande till något som kan liknas vid en modern autonomi hoppas vi inom Ålands Framtid nu på en växande insikt om värden av klarsynt lugn från åländska sida.

Förhoppningsvis har Gunnar Janssons erfarenhet och visdom inverkan på Liberalerna, i första hand lantrådet Katrin Sjögren och finansminister Mats Perämaa, att stilla sig en aning över finska löften om extra miljoner till Ålandskassan.

Tillbaka