Skulle landskapsregeringen i stället satsat alla Fifaxpengar man slösat bort (9 miljoner enligt vår finansminister som var märkbart orolig över vilket ben han skulle stå på) på att utveckla våra befintliga fiskodlingar till att bli miljövänligare kanske det skulle vara trovärdigt att vi verkligen vill ha en mera miljövänlig odlingsindustri.

Slukar pengar

Men nej, man tror fortfarande att satsningen på Fifax kommer att bli bra. Att det redan finns liknande experiment i vår närhet som slukar pengar och går med jätteförluster hade man enligt min tolkning ingen aning om.

Skulle inte förvåna oss om att man snart blir tvungna att skjuta in mera skattepengar i detta projekt.

Åland har inte råd och bör ej heller slösa skattepengar på liknande experiment i tron om att vi kommer revolutionera fiskodlingsindustrin, eller nån annan industri heller.

Gått i konkurs

Tekniken i en cirkulationsvattenanläggning är ny och omfattande, varför produktionsriskerna är stora. Anläggningarna förbrukar även mycket energi så underhållet av dessa är dyrt.

I Finland har två cirkulationsvattenanläggningar redan gått i konkurs på grund av lönsamhetsproblem.

Bättre att vänta tills andra har utvecklat detta och när det blir lönsamt går vi in och hjälper vår egen industri att flytta upp på land, tills dess vill vi på Ålands framtid att vi istället hjälper dom befintliga odlingarna vi har och motiverar dom till miljövänligare investeringar med hjälp av lönsam teknik!