Både Ålandstidningen och Nya Åland riktar direkt och indirekt kritik mot Ålands Framtid och tycker att vår lagtingsledamot och partiet försvunnit i debatten. Det är fel.

Vi jobbar fortsättningsvis vidare och tycker fortfarande att Åland ska fatta sina egna beslut. Det har vi alltid gjort. Vi vill ha egen lagstiftning och egen behörighet att fatta beslut vad gäller till exempel om arbete, skatter, polis och om restaurangernas öppethållningstider.

ÅF har haft rätt
Anders Eriksson.

Det finns få politiker som har arbetat så mycket för att väcka frågan om att vår självstyrelse är hotad som Anders Eriksson. Han vågar gå mot strömmen och lyfta de viktiga frågorna och han har kunnat se hur bräcklig vår självstyrelse är i praktiken långt före covid-19. År in och år ut har ÅF arbetat mot oddsen och försökt övertyga ålänningarna om att något behöver göras för att stärka självbestämmandet. Och vi har haft rätt.

När riksregeringen nu utlyste undantagstillstånd så sattes självstyrelsen ur spel och det är den fortsättningsvis. Så i stället för att undra var ÅF och Anders är så borde alla ålänningar ta sig en funderar över vad de kan göra för Åland. Nu har vi märkt vilka förödande konsekvenser beslut i Helsingfors kan få för Åland och dess framtid, som till exemper reserestriktionerna som är ett hårt slag mot Ålands livsnerv.

Inte tillräckligt skydd

De flesta familjer på Åland har anhöriga i Sverige som de älskar och vill träffa. Vårt samhälle är beroende av att gränsen till Sverige är öppen både för sjöfarten och resten av näringslivet. Och reserestriktioner ska bestämmas på Åland.

Nu höjs många röster som vill att Åland ska få fatta sina egna beslut. Vi från ÅF hoppas att ett enigt lagting förstår att självstyrelsen som den är i dag inte ett tillräckligt skydd för vårt samhälle.

Styrelsen ÅF