sv en

Debatt

Kulturen som motor för tillväxt

15.06.2019

Under den avslutande dagen av AlandicaDebatt deltog jag i en kulturdebatt arrangerad av Ålands kulturdelegation.

Inledningsfrågan var om det behövs en kulturpolitik?

Svaret på den frågan är otvetydigt: Ja!

Kulturpolitik behövs, inte bara för kulturen i sig, utan för att kulturen genererar kreativa synergier ut i hela samhället. Ett bevis för det är Umeå, som ligger i topp vad gäller kulturanslag bland svenska städer.

Ålands Projektkör är ett gott exempel på åländsk kulturproduktion som visar vägen… Bilden från körens uppsättning av ”Lejonkungen – en värld full av liv”. Foto: Tina Tahvanainen/Visit Åland.
Kulturen påverkar BNP

Umeås satsning på kultur i skolan, på fritiden, för unga och gamla, med ett levande kulturhus mitt i stan, kallat ”Väven”, skapar kreativitet och engagemang band umeåborna inom hela det kulturella spektrumet.

Umeås satsning på kultur är inte bara till glädje för utövarna och publiken utan har även smittat av sig på näringslivet i form av ökad kreativitet och innovation, vilket i sin tur genererar fler arbetsplatser och inflyttning till stan. Umeå är alltså ett levande bevis på att kultur påverkar bruttonationalprodukten – BNP.

Att Umeå utsågs till Europas kulturhuvudstad 2014 har även genererat en stor ökning av antalet besökare. Året runt.

Åland är eget kulturland

Det åländska samhälle behöver en injektion av kreativitet för att lyfta vår stagnerande tillväxt. Åland kan skatta sig lyckligt över att ha begåvats med en fantastisk kulturbredd och kulturtopp inom många områden, inte minst inom musik och litteratur. Åland har således en fantastisk kulturprodukt att erbjuda.

Men för att sticka ut i mängden behöver Åland förpacka och sälja in sin kultur på ett mycket bättre sätt än i dag. Ett första steg är att klistra en tydlig åländsk flagga på paketen som tydligt visar att Åland är ett eget ”Kulturland”.

Kulturcentrum som plattform

Hur åstadkommer vi då denna kulturella landhöjning? Jo, bl a genom att skapa en gemensam plattform för åländsk kultur. Åland behöver ett ”Kulturcentrum” som kan fungera som rådgivare, koordinator och förmedlare av kulturtjänster.

Ålands kulturcentrum ska även lyfta och marknadsföra åländska kultur utåt.

Lyft även kreativa näringar som en motor för att skapa tillväxt. Evenemang som Skördefesten visar att det visst går att dra massor av besökare till Åland även utanför högsäsong.

Nordens längsta julmarknad

Så, varför inte rida vidare på vågen och skapa en jättelik julmarknad i Mariehamn med marknadsbord genom hela Esplanaden (ca 1 km), upplyst i åländska färger, kombinerat med julkyrka och Ålands projektkör som framför julens vackraste sånger i Alandica på kvällen?

Evenemanget kan säljas in som ”Nordens längsta julmarknad”.

Men det här kostar ju pengar i form av bidrag, reagerar säkert många. Jovisst, säkert en slant, åtminstone inledningsvis. Men jag är helt övertygad om att det är en välvald investering i det lite längre perspektivet med tanke på alla synergier evenemanget skulle medföra för besöksnäringen under den mörka årstiden.

Dags att mäta bruttonationalkultur

Ett kreativt samhälle utvecklar sig själv genom att se lösningar och möjligheter. Och det är precis ett sådant tänk vårt samhälle behöver. Kanske dags att även börja mäta vårt välmående i BNK – bruttonationalkultur, genuin tillväxt som lyfter både den åländska folksjälen och vårt näringsliv.

Med hopp ett kreativt val i höst!

Tillbaka