sv en

Debatt

Kulturen som motor för hållbar tillväxt

04.10.2019

Med tanke på det stadiga fotfäste kulturen har i den åländska folkmyllan borde kulturfrågor få större plats i partiernas valprogram. Jag håller med och vill samtidigt bredda perspektivet och ta ett steg till.

Ett steg till är att lyfta fram ”kulturentreprenörer” för att stimulera tillväxt inom besöksnäringen samt att satsa på ”innovation” och ”design” inom Högskolan. Åland behöver tillväxt och den skapas av en kombination av kreativitet och entreprenörskap.

Självstyrelsen en garant

Ur ett bredare perspektiv bör vi påminnas om att fundamentet för vår kultur är bevarandet av Ålands självstyrelse, som en garant för vårt svenska språk, vår kultur och våra lokala sedvänjor.

Båda frågorna lyfter Ålands Framtid i sitt valprogram.

För mig är kultur lika med möjligheter. Aktiv kulturpolitik behövs för att den genererar kreativa synergier ut i hela samhället.

Eget kulturland 

Åland kan skatta sig lyckligt över att ha begåvats med en fantastisk kulturbredd och topp, inte minst inom musik, litteratur och teater. Åland har således en fantastisk kulturprodukt att erbjuda.

Men för att sticka ut i mängden behöver Åland förpacka och sälja in sin kultur. Ett första steg är att klistra en åländsk flagga på paketen som visar att Åland är ett eget ”Kulturland”. För att skapa denna kulturella landhöjning behövs en gemensam plattform – ett ”Kulturcentrum” som kan fungera som rådgivare, koordinator, förmedlare och marknadsförare av kulturtjänster.

Åland 100 unik möjlighet

Succén Skördefesten visar att det går att dra massor av besökare till Åland även utanför högsäsong. Så, varför inte rida vidare på vågen och skapa en jättelik julmarknad .genom hela Esplanaden, upplyst i de åländska färgerna. Evenemanget kan säljas in som ”Nordens längsta julmarknad”.

Firandet av självstyrelsen 100 år 2021-2022 är en unik möjlighet att sätta Åland och åländsk kultur på världskartan. Missa inte den. Chansen kommer inte igen.

Med hopp om ett kreativt val!

Tillbaka