sv en

Debatt

Detta är inget valfläsk utan min verklighet

Hej ålänningar!

Jag kommer inte till er med en storstadsmänniskas arroganta attityd att ålänningar är få och små. Ganska sällsynt har jag min bakgrund i ett annat örike och en annan självstyrelse förutom med en arbetserfarenhet från båda självstyrelseförvaltningarna.

Jag ifrågasätter inte 30.000 invånares rätt till självbestämmande. Om jag skulle göra det så skulle jag lika väl kunna ifrågasätta de nordiska nykomlingarna och Finlands rätt till självbestämmande med ett invånarantal på cirka S:t Petersburgs storlek eller Islands invånarantal som motsvarar Århus kommun. Då skulle Island lika väl kunna stanna kvar i Danmark.

Ett öfolks identitet

Vi kan hålla på med att beräkna proportionell småskalighet som typiskt är ekonomiskt baserad, men det leder inget vart.

Frågan är inte enbart kvantitativ utan huvudsakligen kvalitativ.

Kommunernas antal är ett uttryck för ett öfolks identitet. Den som är van att klara sig själv, vill vara sig själv.

Vágartunneln (färöiska: Vágatunnilin) är den näst längsta tunneln på Färöarna och förbinder öarna Streymoy och Vágar. Tunneln går från Tórshavn till Vestmanna och på så sätt förbinds huvudstaden med Vágar flygplats. Tunneln är totalt 4,9 kilometer lång. Den stod klar den 10 december 2002 och kostade dryg 23 miljoner euro. Källa: Wikipedia
Process i över 20 år

Färöarna med 50.000 invånare hade 50 kommuner som med frivillig sammanslagning blivit 29 kommuner genom en ständig process över 20 år. Det skulle motsvara 30 kommuner på Åland som genom sammanslagning skulle blivit de nuvarande 16 kommunerna. Detta är öfolk i ett nötskal.

Tunnelbygge till Föglö är en överlevnadsfråga som gynnar hela skärgården. Mot alla odds hade jag en insändare i tidningarna för flera år sedan, nu hakar andra på.

Växte upp med tunnlar

Jag växte upp med tunnlar, de har medverkat till otroliga framsteg för lokalbefolkningen som inte skulle villa vara sin tunnel förutan.

Ålänningar, jag är öbo och kan inte vara annat.

Tillbaka