sv en

Debatt

Blåser ålänningarna på miljoner utan påföljd

02.10.2019

Ålandstidningen ”avslöjar” att ett antal kandidater i lagtingsvalet är dömda för brott.

Ett rattfylleri leder till en konkret påföljd enligt vad vårt samhälle bestämt och kräver. Därmed ska brottet anses sonat.

Då Ålands regering och enskild minister utan fullmakt från lagtinget blåser de åländska skattebetalarna på tiotals miljoner euro utfaller inget straff. Orsak: Det saknas konkret lagstiftning.

Kan strunta i lagtinget
Ur Ålandstidningen 30.9.2019

Därmed kan Ålands regering och enskild minister strunta i lagtingets beslut och anvisningar utan risk att ställas inför skranket. Det här är inte likställdhet enligt den rättsprincip som bör gälla i ett demokratiskt samhälle.

Trafikminister Mika Nordbergs (MSÅ) beslut att upphandla en elhybridfärja för Föglötrafiken saknar konkret fullmakt från lagtinget. Vårt folkvalda parlament har dessutom uttryckligen beslutat att avtalet ska hävas.

Skattebetalarna ska inte betala

Om avtalet inte tillåter en hävning utan skyldighet att betala skadestånd till motparten är det inte i rättvisans namn de åländska skattebetalarna som ska stå för den notan, utan de personer som enskilt eller i grupp är politiskt ansvariga för upphandlingen och avtalets utformning.

Ett visst mått av straff kommer väl ändå att utmätas för de ansvariga i den här härvan. Ålänningarnas dom vet vi den 20 oktober.

OVE ANDERSSON (ÅF)

Kandidat i lagtings- och kommunalvalet

Tillbaka