sv en

Nyheter

Kalender

Tyvärr finns det inte något evenemag just nu, kika tillbaka inom kort!

Peggy Eriksson anser att Åland förtjänar respekt. Hur skall vi få mer synlighet Internationellt?

Lucas Mattsson 06.10.2023

Professor Jan Sundberg säger i en intervju i Ålandstidningen att vår självstyrelse är orsaken till att Åland har en så bra sjukvård och små, elevvänliga skolor. Det var en ögonöppnare för många som tar saker och ting för givna

 

Problemen senaste mandatperiod har varit många. Under pandemin stängde Finland våra gränser mot Sverige så att läkare bosatta där inte kunde betjäna den åländska sjukvården. Vid ett försämrat smittläge hade det lett till allvarliga konsekvenser. Därför är det så viktigt att Åland har central lagstiftning i sina egna händer

Processen med en ny självstyrelselag är inne på 13:e året, och det lilla som återstår är närmast tragiskt. Enbart småsaker, så som rätten till konfessionslös begravning. Vad tillför det för Ålands möjligheter att utveckla samhället? Hur är det möjligt att behandla Åland så?
För 101 år sedan stod världen i brand. Första världskriget hade tagit slut med enorma konsekvenser för världsekonomin. Det var revolution i Ryssland och inbördeskrig i Finland. Men då reste ålänningarna ut i världen och sökte stöd för sina åsikter. Då väntade man inte på bättre tider för att förhandla. Nu verkar allt omöjligt.

Åland har på ett utomordentligt sätt skött sitt åtagande i 101 år och vi har all rätt i världen att utvecklas. Vårt näringsliv behöver modern och anpassad lagstiftning för att generera tillväxt för Åland. Därför behöver vi vara delaktiga i ett tidigt skede i EU. Det är glädjande att alla åländska partier kunde enas om en tydlig framställning till Finlands riksdag om det demokratiunderskott Åland har i förhållande till EU. Men vi måste följa upp det internationellt för att få den respekt vi förtjänar. Ålands Framtid har en direktkanal via EFA in i EU-parlamentet och har varit det parti som starkast drivit på självstyrelseutvecklingen de senaste 20 åren.
Vi behövs nu mer än någonsin!

Peggy Eriksson (ÅF)

Åland förtjänar respekt | Ålandstidningen (alandstidningen.ax)

Tillbaka

Kalender

Tyvärr finns det inte något evenemag just nu, kika tillbaka inom kort!