sv en

Nyheter

Kalender

Tyvärr finns det inte något evenemag just nu, kika tillbaka inom kort!

Peggy Eriksson om elhybridfärjan: Både nuvarande och tidigare regering bär ansvar

Ålands Framtid 25.08.2022

I dag meddelade lantrådet Veronica Thörnroos (C) att man överklagar tingsrättens dom om den avbrutna upphandlingen av elhybridfärjan. Möjligheterna överväger riskerna, resonerar regeringen.

I juni dömde Ålands regering att betala ett skadestånd på 10,5 miljoner euro med en ränta som tickar på med 2 000 euro per dag. Samtidigt spår regeringens advokat Daniel Widman att det tar minst 18 månader innan hovrätten fattar sitt beslut. Det innebär i så fall ett totalt räntebelopp på lång över 1 miljon euro av ytterligare skattemedel, ifall den åländska regeringen även förlorar i den högre rättsinstansen.

Delat ansvar
Peggy Eriksson
Peggy Eriksson.

Ålands Framtids ordförande Peggy Eriksson (ÅF) anser att både den tidigare regeringen och den nuvarande regeringen bär ansvar för det havererade färjeprojektet. Den förra regeringen, ledd av lantrådet Katrin Sjögren (Lib) beställde färjan utan att ha säkrat ekonomiskt anslag från lagtinget. Den nuvarande regeringen Thörnroos saknade i sin tur ett aktivt beslut från lagtinget som grund för att säga upp avtalet.

Måste samarbeta

– Ålänningarna har inte fått ut någonting av det här, allra minst skärgårdsborna. Är det någonting man hoppas att de ansvariga lär sig, är det att man måste samarbeta över blockgränserna kring så här viktiga och stora projekt, säger Peggy Eriksson, som gärna lyfter fram Ålands Framtid som brobyggare mellan blocken.

Ålands radio har intervjuat oppositionens partiledare om dagens beslut: lyssna

Tillbaka

Kalender

Tyvärr finns det inte något evenemag just nu, kika tillbaka inom kort!