sv en

Nyheter

Kalender

Tyvärr finns det inte något evenemag just nu, kika tillbaka inom kort!

Här skapar Anders Eriksson samarbete mellan EFA och Färöarna

Ålands Framtid 09.12.2021

– Ett konstruktivt möte. Och jag är säker på att det blir en fortsättning.
Det säger Anders Eriksson (ÅF) efter att vid sidan av Nordens ministerråds konferens om nordisk hållbarhet ordnat inte bara ett, utan två unika möten mellan självstyrande folk i Europa och Norden.

Unikt möte
Möte med Nordiska rådets generalsekreterare Kristina Hafoss, till vänster…

Här sammanstrålade för första gången de självstyrda regionernas Europa med ett av de mest autonoma områdena i Norden; Färöarna.

Det är första gången som representanter för European Free Alliance (EFA) och Färöarnas dito i Danmarks riksdag (Folketinget) möts och dessutom träffar Nordiska rådets högsta företrädare.

Anders Eriksson är ordförande för Ålands delegation, underställd Finlands delegation i Nordiska rådet.

På Anders Erikssons initiativ mötte även EFA-delegationen Nordiska rådets direktör Kristina Hafoss, även hon från Färöarna.

Gemensamma nämnare

– Syftet var att skapa en relation och samarbete med våra systerautonomier utifrån den plattform som vi redan har inom EFA.

–Även om Färöarna, liksom Grönland befinner sig utanför EU finns många gemensamma nämnare med EFA, konstaterar Anders Eriksson och fortsätter:

”Många konstruktiva diskussioner”. Så sammanfattar Anders Eriksson det unika mötet mellan företrädare för EFA och de färöiska parlamentarikerna.

– Jag upplevde det som ett intressant och mycket konstruktivt möte. Vi delar i grunden samma känsla av rätten till självbestämmande.

Ingen protesterar

Även om de färöiska representanterna inte är helt överens om att Färöarna ska skippa banden med Danmark är man helt överens om en sak:

– Danmark kommer aldrig att motsätta sig en sådan önskan, säger Anders Eriksson.

Från vänster: Helgi Abrahamsen, färöisk medlem i Danmarks folketing, Loerana López de Lacalle, ordförande EFA, Sjurdur Skaale, färöisk medlem i Folketinget, Anders Eriksson och Adriá Sisternes, kontorschef EFA. Foto: Privat.

 

 

 

Tillbaka

Kalender

Tyvärr finns det inte något evenemag just nu, kika tillbaka inom kort!