sv en

Nyheter

Kalender

Tyvärr finns det inte något evenemag just nu, kika tillbaka inom kort!

Han lyfter Finlands språkliga övertramp mot Åland på EU-nivå

Ålands Framtid 17.10.2021

Den finländska regeringens upprepade övertramp mot självstyrelsen genom att kommunicera med Åland på finska uppmärksammas nu inom EU.

Vid ett seminarium om minoriteters språk i Europa nyligen lyfte EU-parlamentarikern Francois Alfonsi från Korsika frågan om varför Finland systematiskt bryter mot språkkravet i självstyrelselagen.

Peggy Eriksson och Anders Eriksson tackar Francois Alfonsi för att han lyfter den tilltagande språkproblematiken i relationen Åland–Finland på EU-nivå.

Alfonsi känner som mångårig representant för Korsika i European Free Alliance (EFA) väl till Ålands självstyrelsepolitiska utmaningar med Finland.

Ålands Framtid tackade

Vid EFA:s nyss avslutade årskongress i Bryssel, Belgien, passade Ålands Framtids representanter Peggy Eriksson och Anders Eriksson på att tacka Francois Alfonsi för att han uppmärksammar den tilltagande språkproblematiken i relationen Åland–Finland på EU-nivå.

– Vi kommer att hålla EFA uppdaterade om utvecklingen. På så sätt kan EFA:s EU-parlamentariker lyfta frågorna inom parlamentet, säger Ålands Framtids ordförande Peggy Eriksson.

Som viceordförande i EFA understryker hon betydelsen av att europeiska autonomier och regioner har en direktkanal till EU genom sitt medlemskap i EFA.

Går bra för systerpartierna

Anders Eriksson, med förflutet i EFA:s styrelse, noterade under årskongressen att Flandern öppnat sin 14 ambassad, denna gång i Köpenhamn. Det proflamländska partiet N-VA är nu även det största partiet i Belgien. Framgången för partier som aktivt jobbar för självständighet slutar inte där.

I Skottland är Scottish National Party (SNP) det största partiet och i Katalonien frihetspartiet Esquerra.

– Det går bra för våra systerpartiet, noterar Anders Eriksson.

Tillbaka

Kalender

Tyvärr finns det inte något evenemag just nu, kika tillbaka inom kort!