sv en

Nyheter

Kalender

Tyvärr finns det inte något evenemag just nu, kika tillbaka inom kort!

Corona: EU rödlistar Finland som resmål – Åland hamnar ytterligare i kläm

Ålands Framtid 17.10.2021

EU rödlistar Finland som resmål på grund av det försämrade coronaläget. Åland anges fortfarande som gult land och ska således inte omfattas av rekommendationen. Trots det riskerar Åland drabbas dubbelt av inreserestriktioner utan att kunna göra något.

Som känt beslöt riksdagens social- och hälsovårdsutskott i veckan – i strid med grundlagsutskottets beslut – att inte införa undantag för Åland då det gäller de förlängda inreserestriktioner till Finland. De krångliga reglerna med krav på intyg eller provtagning för alla inresande som inte är dubbelvaccinerade föreslås förlängas till årsskiftet. Något undantag för fri rörlighet över gränsen, som i norr, görs inte.

Åland protesterar

Ålands regering rasar och protesterar, men som vanligt utan resultat.

Samtidigt som Finland fortsätter stänga sina gränser rödlistar nu EU Finland som resmål. Orsaken är det kraftigt försämrade coronaläget i landet. Det

På den europeiska smittskyddsmyndighetens ECDC:s karta är Åland fortfarande gult och ska således inte omfattas av EU:s rödlistning. Men i praktiken riskerar nu Åland att hamna i kläm och ”straffas” dubbelt – av Finland och av EU:s reseavrådan.

Framstår som parodisk

Mot bakgrunden av att Finland nu klassificeras som rött land framstår den finska coronapolitiken som något parodisk eftersom läget nu är det omvända, att EU anser att Finland utgör en smittorisk gentemot övriga europeiska länder.

Enligt den senaste uppdateringen ligger Finland nu på en incidens på 140 mot Sveriges 80 och Ålands 13,3.

https://images.cdn.yle.fi/image/upload/f_auto,fl_progressive/q_88/w_1998,h_1124,c_crop,x_0,y_0/w_1998/w_1400,h_1400,c_fit/v1634390601/39-868006616ad2040dbb0.jpg

Tillbaka

Kalender

Tyvärr finns det inte något evenemag just nu, kika tillbaka inom kort!