sv en

Nyheter

Kalender

Tyvärr finns det inte något evenemag just nu, kika tillbaka inom kort!

ÅF om tilläggsbudgeten: Behövs en satsning på kommunerna

Ålands Framtid 03.05.2021
– Kommunerna måste ges ekonomiska förutsättningar att leverera sin lagstadgade service till sina invånare. Vi välkomnar även att regeringen i brådskande ordning tillsätter en arbetsgrupp för att förenkla skattegränsbyråkratin.
Det säger Ålands Framtids ordförande Peggy Eriksson i en kommentar till den åländska regeringens förslag till andra tilläggsbudget.
Vid regeringens direktsända presskonferens i måndag gavs regeringsblockets partiledare möjlighet att kommentera förslaget till årets andra tilläggsbudget. Ålands Framtids partiledare Peggy Eriksson deltog digitalt och tyvärr var ljudkvaliteten dåligt, vilket gjorde att delar av talet helt föll bort.
Behöver lyckad turist säsong
Vi återger Peggy Erikssons tal i sin helhet:
– Tack fru lantråd och god förmiddag alla ålänningar. Ålands Framtid står bakom den här regeringen och därför känns det naturligt att även framföra våra synpunkter på förslaget till andra tilläggsbudget för 2021.
– Vi står inför utmanande tider. Med ett BNP-tapp på 15 procent och en arbetslöshet på 10 procent är det absolut viktigaste för vår ekonomi att få igång turistsäsongen och därmed ge våra svårast drabbade företag inom rese- och besöksnäringen andhämtning och framtidstro. När Finland öppnar upp gränsen igen förutsätter jag att även Åland behandlas som övriga gränsområden.
Trygga kommunal service
– Kommunerna ger oss ålänningar den basservice vi behöver i form av skola, dagis samt special- och äldreomsorg. Det är viktigt att kommunerna även har ekonomiska förutsättningar att ge den servicen. Därför är det positivt att regeringen tillsatt två arbetsgrupper; en som ser över kommunernas lagstadgade uppgifter och arbetsbörda. Den här arbetsgruppen ska presentera sitt resultat redan nu i maj.
– Den andra arbetsgruppen ska se över fördelningsnycklarna för landskapsandelar, vilket också är välkommet med tanke på den ansträngda ekonomi många av våra kommunerna upplever.
Ekonomi i balans
– Så de viktiga frågorna vi vill lyfta är:
  • att vårt näringsliv snarast kommer igång
  • att vi får en lista över konkreta åtgärder för att få ekonomin i balans
  • att kommunerna ges möjlighet att leverera servicen till oss ålänningar och slutligen…
  • att en arbetsgrupp tillsatts i brådskande ordning för att minska den ökade skattegränsbyråkratin.

Tack för ordet.

Tillbaka

Kalender

Tyvärr finns det inte något evenemag just nu, kika tillbaka inom kort!