– Det är tråkigt, men det hade varit svårt att driva en progressiv politik som ensam ÅF-representant i lagtinget, säger hon.

Ålands framtids (ÅF) enda mandat i lagtinget försvinner i och med Anders Erikssons avhopp och övergång till Centern. Enda chansen att bevara mandatet är om han skulle ingå i den kommande regeringen.

– Pia Eriksson är Anders Erikssons ersättare oavsett till vilken lagtingsgrupp han hör, förklarar lagtingsdirektören Susanne Eriksson.

Behovet av oss som parti kanske inte är lika stort längre, säger ÅF:s partiordförande Pia Eriksson.

Inte bakom ryggen

Pia Eriksson själv säger att det förstås inte är roligt med avhoppet, men förståeligt.

– Det har inte skett bakom våra ryggar, vi höll ett blixtinkallat möte under söndagen där de flesta av våra kandidater från valet deltog, då redogjorde han för läget.

Enligt Pia Eriksson står Centern och ÅF väldigt nära varandra i flertalet av ÅF:s hjärtefrågor.

– Det vore nog svårt att driva en progressiv politik som ensam representant för ÅF i lagtinget och vid den första regeringssonderingen kom vi fram till att vi står väldigt nära Centern i bland annat kortruttsfrågan, men också gällande självstyrelsens utveckling, säger hon.

Samstämmig politik

Pia Eriksson känner således att det finns utrymme för Ålands framtids politik även under Centerstämpel.

– Vi har enighet i de stora frågorna och de flesta partierna har närmat sig oss när det gäller utvecklingen av självstyrelsen. Behovet av oss som parti kanske inte är lika stort längre.

Hur ser du på att han hoppar av så kort tid efter valet och tar med sig ÅF-röster till Centern? Det kan ju finnas väljare som inte ville se Centern som ett alternativ.

– Vi diskuterade just det här under söndagens möte och jag hoppas att alla väljare förstår att det här är ett bättre sätt att komma fram med vår politik. Det vore svårt att nå fram som ensam representant från Ålands framtid.

Styrelsemöte på onsdag

På onsdag ska ÅF hålla ett styrelsemöte där framtiden för partiet kommer att diskuteras.

– Just nu är det ovisst hur vi går vidare, vi hoppas vara klokare efter mötet men vi kommer åtminstone finnas kvar som förening med representanter i såväl Mariehamn som Jomala, säger Pia Eriksson.

TEXT: Tom Pussinen, Ålandstidningen