sv en

Nyheter

Kalender

Tyvärr finns det inte något evenemag just nu, kika tillbaka inom kort!

Anders Eriksson till Nya Åland: Därför byter jag parti

Ålands Framtid 28.10.2019

(Text ur Nya Åland 29.10.2019)

På måndagen föll en smärre bomb ner mitt under förhandlingarna om nästa regering: Ålands framtids förgrundsgestalt Anders Eriksson lämnar sitt parti och går över till Centern.

Centern tackade och tog emot.
Centerns partiledare Veronica Thörnroos och Anders Eriksson bjöd i går på förmiddagen in till en gemensam presskonferens och det var inte svårt att lista ut vad som dolde sig bakom inbjudan – att Ålands framtids grundare hoppat av sitt parti och gått över till Centern bara ett par veckor efter valet där han gjort comeback.

Grundlade på valvakan

På valkvällen stod det klart att Ålands framtid gjort sitt andra dåliga val i följd och att Anders Eriksson skulle bli partiets enda ledamot i nästa lagting.

Men redan samma kväll grundlades också det som blev gårdagens nyhet.

– Jag hade tidigare pratat med Roger Nordlund som jag känner bra sedan tidigare. På valvakan tog han kontakt med mig och redan dagen efter hade vi vårt första samtal, berättar Anders Eriksson.

På valvakan gratulerade Anders Eriksson Centerledaren Veronica Thörnroos till valsegern.
”Lyckönskade mig”

I lördags träffade Anders Eriksson företrädare för sitt nya parti – eller egentligen nygamla eftersom han var centerpartist före tiden med Ålands framtid – för fördjupade samtal. I söndags informerades ledningen för Ålands framtid.

– Dom lyckönskade mig och är glada över samarbetet med Centern, säger han.

För partiledaren Veronica Thörnroos var det bara att tacka ja.

– Centern och Ålands framtid har samma syn i många centrala frågeställningar, speciellt när det handlar om självstyrelsen och ekonomi, säger hon.

Hon ser partibytet som en ”otrolig förstärkning av självstyrelsekunskap och politisk erfarenhet”.

”Ingen enmansgnällgåbbe”

För Anders Eriksson var det inget lätt beslut, berättar han.

– Ålands framtid har ju varit mitt politiska liv sedan 1999. Men jag har resonerat med mig själv och kommit fram till att om inte Ålands framtid bryter igenom efter den behandling som Finland gett Åland under den gångna mandatperioden, så när ska det då ske?

Partiets magplask i valet berodde enligt honom på att självständighetsfrågan inte intresserar ålänningarna som i stället röstade om kortrutt och ”kommunförstörelseprocess” som han kallar kommunreformsarbetet.

– Tyvärr kan jag konstatera att den politik Ålands framtid har drivit inte har intresserat och om ålänningarna inte vill gå min väg måste jag i så fall gå ålänningarnas väg. Jag har sett de enmansgrupper som suttit i lagtinget och det kändes inte lockande att bli en ensam kyrkstöt för självstyrelsen. Jag vill inte vara en enmansgnällgåbbe.

”Inte bortkastade röster”

Så vad säger han då till de 184 väljare som röstat på honom i lagtingsvalet och de drygt 650 som röstat på partiet som helhet?

– Jag hoppas att de tänker att rösterna är bortkastade om inte jag förvaltar dem.

Innebär ditt beslut slutet för Ålands framtid?

– Det behöver det inte vara. Jag tror att Ålands framtid lever kvar i Mariehamn.

Tar du partistödet med dig som de obundna lagtingsledamöterna gjorde när de hoppade över till Moderaterna?

– Det har vi inte tänkt på ännu. Men vi kommer att se till att det inte blir en sådan splittring och starka känslor som i det fallet.

”Kommer med ödmjukhet”

Anders Eriksson nekar till att ha fått löfte om något i utbyte av Centern.

– Jag kommer med ödmjukhet. Jag har inte sagt att jag ska ha det och det utan att jag vill stärka upp Centerregeringen. Jag ska vara med och utforma regeringsprogrammet och hoppas få in en bra skrivning om åländskt självbestämmande.

Veronica Thörnroos säger samma sak.

– Vi har inte lovat något. Viljan att söka konstruktiva lösningar är större än personlig vinning.

Inget självständighetsparti

Blir Centern ett självständighetsparti nu?

– Anders har anslutit sig till Centern och vår linje är inte självständighet. Men han kommer att tillföra nya och starka impulser.

Anders Erikssons avhopp är inte unikt. I maj 2009, mitt i en valperiod, hoppade Ålands framtids andra starke man Harry Jansson över till Centern.

Tillbaka

Kalender

Tyvärr finns det inte något evenemag just nu, kika tillbaka inom kort!