sv en

Nyheter

Kalender

Tyvärr finns det inte något evenemag just nu, kika tillbaka inom kort!

Anders Eriksson till Nya Åland: ÅF behövs mer än någonsin!

Ålands Framtid 27.08.2019
Artikeln är hämtad från Nya Åland 27.08.2019

Anders Eriksson har gett efter för trycket. Han ställer upp i höstens lagtingsval.
I dag behövs Åland Framtid mer än någonsin, säger han.

Ålands Framtid var tänkt att vara en tankesmedja. Men tankesmedjan blev ett parti som tog plats i lagtinget 2003. Och den tidigare centerpolitikern blev partiets frontfigur.

Agendan var klar. Partiet hade åländsk självständighet som mål och med det dömde man sig till ett liv i opposition.För Anders Eriksson har andra partiers rädsla för att stöta sig med riket varit obegriplig.

– Det är enkel matematik. Om Åland får en majoritet som jobbar för ökad självständighet är det klart att signalen ”nu går det inte att trampa ner ålänningarna längre” går fram till Helsingfors.

Den trenden gäller i hela Europa.

– Problemet är att vi inte längre har politiker som Julius Sundblom och Carl Björkman. Man bara fräser litet. Och det vet Helsingfors, att ålänningarna gnäller en liten stund och sen kommer de vackert lallandes.

Tid för företagande

Han har hållit en låg politisk profil efter valet 2015 när hans röster inte räckte till en plats i lagtinget. Ledsamt, tyckte han då. I dag har han en annan syn på saken.

– Kanske det var det bästa som kunde hända mig.

Efter 28 år i lagtinget och regeringen fick han ”frisk luft i hjärnan” och kunde satsa på företagandet fullt ut. Han är jordbrukare med 160 hektar odlingsmark hemma i Ytterby och runtom i Jomala. Och han är fastighetsägare med hyreshus och lägenheter på flera platser i stan. Disponentsysslorna sköter han själv.

Arbetsveckorna har varit fulla och därför tvekade han när partikamrater frågade om han ställer upp i höstens lagtingsval.

– Det har varit svårt att hitta kompetent personal till jordbruket. Hösten blir tung om jag blir invald men jag hoppas ha en lösning på det till nästa år.

Den senaste mandatperioden beskriver han som fyra bortkastade år med en landskapsregering som gång på gång gett efter för riket.

– Självstyrelsen har alltid varit en nagel i öga för många finskapolitiker. Men när de vill ha en plats i FNs säkerhetsråd eller något sådant passar det nog bra att lyftafram Åland och visa hur fint de har skött det.

Ministerpost?

Han var närings minister i två perioder för Centern. Skulle han kunna tänka sig att sitta i en centerledd regering efter valet?

– Jag har definitivt inga problem att samarbeta med dem.

– Visst hade Centern sina interna konflikter när jag var med men vi skötte dem snyggt internt. De här ordförandevalen inför öppen ridå är ett skådespel som jag inte tycker är värdigt ett statsbärande parti. Men det är deras grej.

Socialdemokraterna då?

– Jag säger klart och tydligt nej till Socialdemokraterna. Vi är ett borgerligt mittenparti. Och jag hoppas att Moderaterna kan visa att de är ett högerparti. Åland måste få en borgerlig regering och fart på tillväxten.

För att få till den tillväxten behövs mer än satsningar på hållbarhet, tycker han.

Camilla Gunell (S) har helt enkelt inte räckt till för att sköta både näringspolitiken och miljöfrågorna. Antagligen har miljöfrågorna varit mycket mer intressanta för henne.

Vill behålla kommunerna

Att garantera invånarna en god socialservice – från dagis till äldreboenden – står högt på hans valprogram.

– Allt det här producerar de åländska kommunerna samtidigt som vi haft en regering som gjort allt för att försvåra för dem. Det enda den haft fokus på är att slå ihop, härska och söndra.

Han minns vad den åländske professorn och författaren Johannes Salminen sade till honom:

– Förstör inte det som är unikt med Åland. Förstör inte Ålands unika kommunstruktur, det är en del av varumärket Åland.

Pengarna som landskapet satsat på att utreda kommunreformen kunde ha getts i stöd till de mest utsatta kommunerna, tycker han. Och landskapet borde överta socialvårdskostnader som belastar små kommuner oskäligt hårt.

– Då skulle kommunerna ha kvar barndagvården och skolorna. Och det sociala engagemanget.

Patrik Dahlblom

[email protected]

Tillbaka

Kalender

Tyvärr finns det inte något evenemag just nu, kika tillbaka inom kort!