sv en

Nyheter

Kalender

Tyvärr finns det inte något evenemag just nu, kika tillbaka inom kort!

EFA: Anders Erikssons förkrossande seger – Hoppas övriga åländska partier engagerar sig

Ålands Framtid 10.03.2019

Med förkrossande 29 röster av 33 återvaldes i fredags Anders Eriksson (ÅF) som medlem i styrelsen för European Free Alliance (EFA).
– Mycket hedrande och ansvarsfullt. Hoppas verkligen övriga partier på Åland inser att EFA är en plattform för att tillvarata Ålands intressen inom EU.

Valet av ny styrelse blev en riktig rysare. Det behövdes både flera omröstningar och kontrollräkningar innan allt var klart.

– Jag känner mig väldigt hedrad av att ha så starkt stöd runt om i hela Europa. Styrelsearbetet tar mycket tid, men är enormt lärorikt och inspirerande, säger Anders Eriksson.

Vid EFA:s årskongress 6-10 mars i Bryssel, Belgien samlades företrädare för etniska och språkliga minoriteter som vill göra sin röst hörd inom det överstatliga EU-samarbetet.

Pia Eriksson och Rolf Granlund, hedersmedlem i EFA.
Mycket gemensamt

Inför årskongressen lämnade Ålands Framtid in en motion om att EFA ska arrangera ett symposium om Ålands autonoma ställning gentemot Finland och som jämförelse ha Kataloniens kamp för självständighet från Spanien. Motionen antogs enhälligt.

Anders Eriksson är förvånad över att inte fler åländska partier söker samarbete i EFA-gemenskapen:

– EFA är den självklara plattformen för alla åländska partier om man tänker efter lite. Att som i det förestående EU-valet involvera sig allt djupare med de finska partierna är förödande för självstyrelsen på sikt.

Internationella kvinnor

Under internationella kvinnodagen i fredags samlades alla kvinnliga delegater till en särskild träff.

– Fantastiskt och intressant att möta kvinnor från så många olika minoriteter och nationer. Vi har mycket gemensamt, säger Pia Eriksson, officiell delegat för Ålands Framtid vid mötet.

– Sista dagen passade jag på att bjuda in EFA att hålla sin årskongress på Åland år 2022. Tänkte att det kunde passa bra med tanke på att självstyrelsen fyller 100 år.

Tillbaka

Kalender

Tyvärr finns det inte något evenemag just nu, kika tillbaka inom kort!