sv en

Nyheter

Kalender

Tyvärr finns det inte något evenemag just nu, kika tillbaka inom kort!

Regeringens fall det bästa som kunde hända Åland

Ålands Framtid 08.03.2019

Ålands Framtids ordförande Pia Eriksson välkomnar att den finska regeringen avgår:

– Ur åländsk synvinkel är det inte en dag för tidigt, snarare tusen dagar för sent. Regeringen Sipilä har varit förödande för Åland och slagit alla rekord i svikna löften till ålänningarna, i allt från vindkraftsstöd till en utebliven utveckling av självstyrelsen.

Enligt Pia Eriksson har Sannfinländarnas intåg i regering dessutom lett till en accelererad utarmning av det svenska språket i Finland och att landet isolerar sig allt mer från den nordiska kulturgemenskapen.

– Ålands och Finlands förutsättningar att verka inom samma statsgränser har aldrig varit så dåliga som nu och orsaken till det måste tillskrivas regeringen Sipilä.

Påskyndar arbetet

– Samtidigt påskyndar de ansträngda relationerna arbetet med att öka Ålands oberoende från den finska staten. Hoppas innerligt att övriga åländska partier inser detsamma, säger Pia Eriksson.

Att nu även den omtalade landskaps- och vårdreformen i Finland faller innebär att Åland endast får cirka tre miljoner mer i klumpsumma istället för de utlovade tio miljoner som uppgavs i den ekonomiska uppgörelsen.

– I och med att reformen faller förändras ju förutsättningarna för uppgörelsen. Samtidigt finns det inte mycket som talar för att den nya regeringen och riksdagen kommer att godkänna ändringen i självstyrelselagen efter detta. Och med en så liten förbättring kommer knappast förslaget heller att passera Ålands lagting.

Processen kan fortsätta

Ålands Framtid har från början varit tveksam till att bryta ut ekonomin ur reformarbetet med självstyrelselagen.

– Självstyrelselagen måste ses som en helhet och ska därför också moderniseras som en sådan. Därför är det lika bra att uppgörelsen förfaller och att processen med en revision av hela självstyrelselagen kan fortsätta efter att den nya regeringen tillrätt, säger Pia Eriksson.

Tillbaka

Kalender

Tyvärr finns det inte något evenemag just nu, kika tillbaka inom kort!