sv en

Nyheter

Kalender

Tyvärr finns det inte något evenemag just nu, kika tillbaka inom kort!

Ålands Framtid på besök i Sveriges riksdag

Ålands Framtid 25.02.2019

Ålands Framtid  bjöds i lördags på en mycket intressant rundvandring i Sveriges riksdag under ledning av riksdagsledamoten och Ålandsvännen Per Lodenius (C). 
– Synd att Åland stängde sitt kontor här i Stockholm. Det betydde mycket för att upprätthålla kontakterna mellan Sverige och Åland, säger han.

Under tre timmar fick en grupp från Ålands Framtid uppleva, se och höra både nutid och dåtid i den svenska maktens korridorer. Per Lodenius blandade fakta och anekdoter om Sveriges riksdag på ett mycket underhållande sätt, vilket gav nya insikter om det omfattande arbete som läggs med på att styra Svea rike.

Ålands Framtid fick även inträde till ”kammaren” (plenisalen) där vår partiordförande inte var sen med att prova talarstolen för att skaffa sig rutin inför nästa mandatperiod.

Efter rundvandringen blev det diskussion kring aktuella samarbetsfrågor mellan Ålands och Sverige, bland annat om ålänningarnas möjlighet att ta del av tv-program från Sverige via internet. Som medlem i riksdagens kulturutskott är  Per Lodenius mycket engagerad i frågan:

– Problemet är att Finland har ett annat upphovsrättsavtal än övriga nordiska länder. Men jag tror faktiskt att det är en lösning på gång.

Andra frågor som kom upp var möjligheten för Svenska spel att erbjuda speltjänster på Åland och om man från svensk sida aktivt följer med utmaningarna i relationerna mellan Åland och Finland.

Per Lodenius menar att det finns ett engangemang för Åland i riksdagen men att mycket av de dagliga kontakterna försvann då Ålands nuvarande regering beslöt att lägga ned Ålandskontoret, ett stenkast från riksdagshuset.

Ålands Framtid delar kritiken och lade därför inför behandlingen av årets budget en motion om att åter öppna Ålandskontoret. Tyvärr fick motionen inget gehör bland regeringspartierna.

 

 

Tillbaka

Kalender

Tyvärr finns det inte något evenemag just nu, kika tillbaka inom kort!