sv en

Nyheter

Kalender

Tyvärr finns det inte något evenemag just nu, kika tillbaka inom kort!

Leo Pahlman (UFÅ) rapporterar från Ungdomens Nordiska råd

Ålands Framtid 19.11.2018
Ungdomens Nordiska råd
SESSION 26-28.10.2018

Ungdomens Nordiska Råds årliga session hålls som alltid helgen innan Nordiska Rådet sammanträder, denna gång i Oslo. De resolutioner som röstas igenom här går vidare till Nordiska Rådet.

I år fick jag äran att för andra gången representera Ung Framtid för Åland, första gången var 2015 i Reykjavik på Island.

Från Åland fanns även Moderaterna och Socialdemokraterna representerade.
Fredagen inleddes med ett seminarium om miljöpolitik och genmodifierad mat och därefter följde en mottagning i Oslo Rådhus med stadens borgmästare Marianne Borgen.

Några av de resolutioner som diskuterades och gick vidare var intressanta:

  • Anerkendelse af Færøerne som selvstændigt medlem af Nordisk Råd
  • Færøerne og Grønland skal inkluderes i EU’s roaming aftale
  • Nordisk samordningsplan mot skogsbränder.

Särskilt intressant var resolution Fri snus i hele Norden, som antogs enhälligt av UNR.

En av de mera märkliga resolutioner som också gick vidare var Resolution om övergripande rymdpolicy, som vill exportera mänskliga rättigheter till universum.

Två av de mest intressanta resolutionerna som tyvärr inte gick igenom var Ge oss passfriheten tillbaka – inte bara på pappret utan även i praxis!

Och min personliga favorit Fri Katalonien!, som vill att Nordiska Rådet skall erkänna Katalonien som självständig stat och yrka på att Spanien släpper de politiska fångarna. Den resolutionen blev nedröstad med en stort majoritet.

Allmänt om årets session så kan sägas att socialdemokratisk-vänster partier hade en svag majoritet så många resolutioner avgjordes med enbart några få rösters marginal till deras favör.

Sedan är det alltid kul att delta då de övriga ungdomspartierna nästan alltid skickar sina ordföranden, som ofta sitter i styrelsen för moderpartiet och ibland även som folkvalda i respektive lands parlament.

Ett utmärkt tillfälle för en liten ålänning att knyta kontakter med den stora världen!

I år var Ung Framtid för Åland det enda parti som inte ingick i en paraplyorganisation, till för- och nackdel. Att vara medlem i en paraplyorganisation gör att man får en bättre plattform att diskutera resolutionerna och komma med ändringsförslag och debattinlägg.

Å andra sidan är det fördelaktigt att kunna agera helt fritt under sessionen och själv välja i vilka utskott man vill sitta i.

En sak är i alla fall säker, det att alla paraplyorganisationer gärna vill ha nya medlemmar. Jag fick inbjudningar både från Nordisk Ungkonservativ Union (NUU), Nordisk Friheds Ungdom (NFU) och Nordens Liberale Ungdom (NLU).

För fortsatt engagemang i UNR är det min åsikt att vi borde välja en partigrupp.

Jag vill tacka för att jag återigen fick möjlighet att delta i UNR:s session och som avslutning vill jag passa på att önska Pia Eriksson lycka till som ordförande!

Leo Garp Pahlman
Tillbaka

Kalender

Tyvärr finns det inte något evenemag just nu, kika tillbaka inom kort!