sv en

Nyheter

Kalender

Tyvärr finns det inte något evenemag just nu, kika tillbaka inom kort!

Axel Jonsson lyfte Ålands EU-plats i Nordiska rådet

Ålands Framtid 31.10.2018

– Kommer ni att påminna Finland om sitt ansvar och de löften man gett gentemot Åland om att tillförsäkra Åland representation i Europaparlamentet framöver?
Den frågan ställde Ålands Framtids Axel Jonsson till de nordiska utrikesministrarna under dagens utrikespolitiska debatt i Nordiska rådet.

Den här veckan håller Nordiska rådet session i Oslo Norge. Axel Jonsson (ÅF) ingår i den åländska delegationen.

Vid den utrikespolitiska debatten i dag (onsdag) diskuterades behovet av ökad nordisk enighet för att fylla hålet efter Storbritanniens utträde ur EU – ”Brexit”. Det brittiska utträdet ger Danmark, Sverige och Finland varsin ny plats i EU-parlamentet.

I sitt tal påminde Axel Jonsson om att Finland under lång tid jobbat för att få en extra plats i parlamentet för att säkra Ålands representation i parlamentet.

– Nu har vi från åländsk sida tyvärr nåtts av rykten om att Finland inte kommer att ge den här platsen till Åland utan ta den till sig själv.

– Det är förstås en stor demokratisk brist att den åländska flaggan i så fall fortsättningsvis inte kommer att vara representerad i Europaparlamentet, konstaterade Jonsson och fortsatte:

– Eftersom vår finska kollega inte är här vänder jag mig till övriga utrikesministrar. Kommer ni att påminna Finland om sitt ansvar och de löften man gett gentemot Åland om att tillförsäkra Åland representation i Europaparlamentet framöver?

I en kommentar efter debatten förklarar Axel Jonsson varför han valde att lyfta från om en åländsk EU-parlamentsplats i Nordiska rådet:

– Min åsikt är att det officiella Åland måste visa att vi menar allvar att vi vill delta i det internationella arbetet och agera därefter på alla plan. När det går rykten i media att Finland inte avser leva upp till sina löften, ska vi inte ge upp och lägga oss platt.

– Tvärtom måste vi påminna Finland om sitt ansvar inför det internationella samfundet och kräva en lösning på frågan. Det är därför samtidigt beklagligt att vårt eget lantråd inte fanns på plats bland övriga nordiska statsministrar för att driva frågan, säger Axel Jonsson.

Tillbaka

Kalender

Tyvärr finns det inte något evenemag just nu, kika tillbaka inom kort!