sv en

Nyheter

Kalender

Tyvärr finns det inte något evenemag just nu, kika tillbaka inom kort!

Dags att lita till oss själva

Ålands Framtid

Den föregående veckan var dramatisk för Åland. Inte nog med norska chipsbeslut som kan drabba många ålänningar både direkt och indirekt. Dessutom blottade Helsingfors återigen sin Ålandspolitik.

För ungefär ett år sedan beskrev jag det försenade vindkraftsstödet som respektlös politik från våra vänner i Helsingfors, vilket märkligt nog väckte stor kritik från den åländska regeringsbänken.
Jag grundade då mitt resonemang på att man aktivt hållit Åland utanför stödsystemet trots att vi har varit med och finansierat det varje år. Finland tog nämligen bort en skattebefrielse på vindkraftsel 2009 uttryckligen för att finansiera stödsystemet. En skatt som vi ålänningar alltså har varit med och betalat sedan dess med stora belopp, men som vi endast får en bråkdel tillbaka av. Åländska miljoner rakt i fickorna på finska vindkraftsbolag enkelt uttryckt.
Att man aktivt fördröjde en åländsk medverkan var därför totalt respektlöst. Och de finska politikernas beslut att nu helt utesluta Åland? – ja det förbjuder min uppfostran mig från att kommentera.
Den föregående veckans händelser är en tråkig men nödvändig påminnelse om att vi måste sluta lita på att andra ska säkra en framgångsrik utveckling för vårt samhälle och lita mera på oss själva. Vi behöver helt enkelt ta ett större ansvar för vår egen framtid.
Jag hoppas därför att vår åländska regering lägger fram ett förslag på att vi från och med nästa år betalar våra skattepengar direkt till självstyrelsen. Lagförslaget har åtminstone en säker röst i lagtinget.
Sen kan presidenten och högsta domstolen skrika så mycket de orkar om självstyrelselagens behörighetsfördelning. Varför ska vi godtroget låta oss begränsas av en självstyrelse som uppenbarligen behandlas helt utan respekt från andra hållet?
Axel Jonsson
Partiledare Ålands Framtid

 .

Tillbaka

Kalender

Tyvärr finns det inte något evenemag just nu, kika tillbaka inom kort!