sv en

Nyheter

Kalender

Tyvärr finns det inte något evenemag just nu, kika tillbaka inom kort!

Centerns vinglande skadar landsbygden

Ålands Framtid

Nu tvekar Centerns ordförande Harry Jansson att genomföra det sedan länga påbörjade Åva–Jurmo projektet. Något som verkar sakna förankring i partiet med tanke på ansvarig ministers uttalande i torsdagens Ålandstidning. Torggatscentern med partiordförande i spetsen har återigen en annan linje än den man driver i regeringen.
Nu föreslår Jansson vidare att lagtingsarbetet temporärt förflyttas till Naturbruksskolan efter valet. ÅF har förvisso ingenting emot att lagtingsarbetet bedrivs i Naturbruksskolan medan självstyrelsegården renoveras, men ska naturbruksskolan åter tömmas så fort byggdammet i lagtingskorridorerna lagt sig? Nej, centret vore förtjänt av en betydligt mer permanent verksamhet.
Därför har Ålands Framtid upprepade gånger tagit initiativ i lagtinget till att utlokalisera delar av landskapsförvaltningen istället för att hyra upp dyra utrymmen i centrala Mariehamn. Men även denna fråga verkar Torggatscentern ha fått avgöra, trots dåvarande utbildningsminister Britt Lundbergs stora löften om en avsevärd utveckling av landsbygdscentret när hon 2009 stängde ner skolverksamheten och med facit i hand därmed satte den sista spiken i kistan.
Dessutom har kaoset från landsbygdsutvecklingsprogrammets behandling knappt lagt sig. Torggatscentern föll ju de facto för trycket från sina Moderata regeringskollegor och sänkte stödnivåerna med 3 miljoner €. Något Jansson i årets sommarledare i Nya Åland beskrev enligt följande: ”Centerns kamp resulterade i ett program som de flesta producenterna kan leva med under de kommande sju åren.”
Nästa slag mot landsbygden och den fantastiska åländska matkultur som växt allt snabbare på senare år ser ut att bli regeringens förslag till ökade kostnader för djurbönderna när avbytarservicen försämras.
Att nu också Runar Karlsson säger nej till reformen Kommunernas socialtjänst – en reform han själv varit med och skapat – bekräftar att det råder en betydande skepsis bland landsbygdskommunerna mot att befästa ännu en verksamhet i ett kommunalförbund, precis som Saltviks kommunstyrelse skriver: ”Tidigare erfarenheter av samarbeten i kommunalförbund gör dock att kommunen är tveksam till en sådan modell”.
Ålands Framtid föreslår därför fortsättningsvis att regeringen och lagtinget bör avlasta kommunerna och överta ansvaret för att finansiera och styra socialvården solidariskt, liksom vi tillsammans med Centern och Obunden samling lovade inför valet 2011.
Att ett stort parti som centern är mästare på utan förvarning bedriva oppositionspolitik mot sin egen regering är förvisso ingen nyhet. Förutom att det undergräver den åländska politikens trovärdighet i allmänhet, gör det också uppförsbacken i sakfrågorna större än om partiet rakt och konsekvent sätter stopp för förslagen innan regeringen lägger dem på lagtingets bord. Regeringen saknar trots allt majoritet i lagtinget om den inte har Centerns lagtingsgrupp bakom sig.
Den åländska politiken skulle må bra av att Centern vilade fyra år i opposition och tog en ordentlig intern diskussion om vad man egentligen står för och prioriterar. Söker man ett tydligt och konsekvent alternativ är vi beredda att fortsätta jobba också för den åländska landsbygdens framtid.
Ålands Framtids lagtingsgruppgenom Axel Jonsson.

Tillbaka

Kalender

Tyvärr finns det inte något evenemag just nu, kika tillbaka inom kort!