sv en

Nyheter

Kalender

Tyvärr finns det inte något evenemag just nu, kika tillbaka inom kort!

Dags för ny parlamentarisk kommitté för att få fart på självstyrelsens utveckling

Ålands Framtid

Finske statsminister Matti Vanhanens besök på Åland senaste vecka gav som väntat inget konkret för de åländska politikerna att arbeta för eller se fram emot. Undantaget är löftet om en gemensam arbetsgrupp som skall titta på den framtida sjöfartspolitiken om fem år!
Styrelsen för Ålands Framtid är inte förvånad över de tydliga besked som Vanhanen gav sina värdar:
– NEJ till egen indirekt beskattning (t.ex. moms);
– NEJ till förändring av grunden för statens skatteåterbetalning (klumpsumman);
– NEJ till en egen åländsk plats i EU-parlamentet.
Ålands Framtid konstaterar att utan egen behörighet i ekonomiska frågor fungerar helt enkelt inte självstyrelsen.
Vanhanen motiverade sin negativa inställning med att Åland redan har tax-free som stöd
för ”hela turistnäringen” och att ålänningarna skall gå via statsapparaten i Helsingfors när det gäller EU-ärenden. Som vanligt behandlas Åland som en vanlig del av Finland och jämställs bl.a. med Lappland när det gäller behovet av åtgärder för att trygga sysselsättning och välfärd.
Även med den bästa välvilja och optimism är det svårt att bortse från budskapet; den åländska självstyrelsen är idag enligt statsministerns åsikt så långt utvecklad som det är ”möjligt”. I de viktiga frågorna jämställs Åland med övriga delar av Finland och landets behov som helhet går före självstyrelsens ändamål; att skapa utrymme för ålänningarna att överleva som en egen kulturell och språklig grupp.
Samtliga självstyrelsepartier är helt överens om att det åländska samhället behöver en betydande utveckling av självstyrelsen för att överleva. Kan man ännu ärligt gå ut till sina väljare och påstå att det fortfarande finns några som helst möjligheter att få till stånd andra än rent kosmetiska ”förbättringar”. Kan man över huvudtaget ens lova att inte självstyrelsen ytterligare urholkas till förmån för Finlands totala ”behov”?
Ålands Framtid föreslår att landskapsregeringen omedelbart tillsätter en parlamentarisk kommitté (PRK) för att bereda nästa steg i självstyrelsens utveckling. PRK-arbetet skulle snabbt ge besked om viljan att utveckla självstyrelsen och samtidigt avsevärt stärka förhandlingspositionen i de frågor där ålänningarna är överens.
För ytterligare information kontakta
Anders Eriksson Tel 31 020, 0457 522 1603.

Tillbaka

Kalender

Tyvärr finns det inte något evenemag just nu, kika tillbaka inom kort!