Kalender
Tyvärr finns det inte något evenemag just nu, kika tillbaka inom kort!
Peggy Eriksson: Blockpolitiken lamslår Ålands utveckling
Peggy Eriksson konstaterar att regeringens beslut att överklaga skadeståndsdomen för det avbrutna beställningsavtalet av en elhybridfärja fattades utan förhandlingar mellan de dåvarande regeringspartierna.
– En orsak till att vi lämnade regeringssamarbetet var att man inte diskuterade de stora och svåra frågorna mellan regeringspartierna. Vi hade möte direkt efter tingsrättens dom och jag tog för givet att vi skulle diskutera sakfrågan, men det gjorde vi inte, säger ÅF:s ordförande Peggy Eriksson till Nya Åland.
Även den övriga oppositionen efterlyser insyn i motiveringen av regeringens beslut:
– Jag skulle som lagstiftare och folkvald vilja veta vilka juridiska argument man har för att gå vidare och pröva domen i en instans när man i första instansen förlorat på nästan varje punkt, säger Camilla Gunell (S) till tidningen.
Liberalernas Ingrid Zetterman säger:
– Den insyn vi fått är den som gått att läsa i tidningarna.
Blocken lamslår Åland
Peggy Eriksson uttrycker stor oro för att blockpolitiken lamslår det åländska samhället.
— Jag tycker överlag att det är en jätteolycklig situation. Den här blockbildningen gagnar inte ålänningarna och verkligen inte i det här fallet skärgårdsborna. Blockpolitiken, som i grunden leds av enskilda politiker, lamslår i grunden en utveckling av Åland.
– Jag hoppas att ålänningarna, väljarna inser helheten, vad som är bäst för Åland istället för att strikt fokusera på personval nästa höst. Väljarna väljer och jag hoppas att Ålands Framtid är ett faktiskt alternativ då.
Vill vara brobyggare
– Utan att framhäva vår betydelse hoppas jag att Ålands Framtid kan agerar brobyggare mellan blocken. Vi är gärna med och skapar politisk enighet om de stora, grundläggande framtidsfrågorna som handlar det åländska välfärdssamhället. Åland behöver en gemensam politisk vision.
Vad gäller upphandlingen av elhybridfärjan konstaterar Peggy Eriksson att det var den nuvarande oppositionen som i regeringsställning strax innan lagtingsvalet 2019 undertecknade beställningen, utan att ha ett godkänt totalanslag från lagtinget.
– Det här är viktigt att påpeka. Utan det beslutet, som inte hade förankring i lagtinget, hade det här aldrig hänt.
Enskilt förödande beslut
Hela den här härvan grundlades personligen av att dåvarande infrastrukturminister Mika Nordberg (MSÅ) på enskild föredragning beslöt att ingå avtal om köp av den aktuella färjan. Peggy Eriksson ifrågasätter att ett beslut med så långt gående ekonomiskt ansvar inte togs i plenum, det vill säga av hela regeringskollegiet.
– En enskild minister ska inte fatta beslut om en infrastrukturell mångmiljoninvestering som dessutom ska leda utvecklingen av hela skärgårdstrafiken.
Peggy Eriksson förstår inte heller logiken i att Katrin Sjögren (Lib), som före detta lantråd och högst ansvarig för färjebeställningen, tillsammans med dåvarande trafikminister Camilla Gunnel (S) under vittnetsförhör och dessutom i insändare och i den politiska debatten undergräver den nuvarande regeringens agerande i ärendet.
Solidariskt ansvar
– Att ansvariga ministrar i den föregående regeringen i domstol vittnar och därefter i den offentliga debatten politiskt ifrågasätter regeringen Veronica Thörnroos (C) hantering av ärendet innebär ju i praktiken att de ansvariga för det grundläggande beslutet lägger all skuld på den nuvarande regeringen. Det är varken schyst eller rätt, konstaterar Eriksson och tillägger:
– I det här fallet finns ett regeringsmässigt solidariskt ansvar för Åland och åländska skattemedel.
PeggyEriksson anser att det finns anledning att att överklagar tingsrättens dom.
– Det är en juridisk bedömning som jag förutsätter att regeringen gjort med hjälp av både interna och utomstående jurister. Personligen upplever jag tingsrättens dom som ganska ensidig.