Ett Svenskpråkigt Åland

                                                           

 

.

 

Ett SJÄLVSTÄNDIGT ÅLAND 

                                  Vår långsiktiga vision                  Läs mer

 

.

 

Ett UTVIDGAT SJÄLVBESTÄMMANDE

Vi måste ta ETT större ansvar för Åland, när Den finska staten Låter bli

 

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fanny Schütten

.

Ålands Framtid har jobbat stentufft med att få fram bra finansmotioner, som kan vitalisera den ekonomiska utvecklingen och spara lite sköna landskapsslantar. Nystart för näringspolitiken och utförsäljning av Posten Åland som de mest framträdande. Budgetdebatten har just måndag kl;12.00 börjat med 3 liberala anföranden, inte så vitaliserande kanske. Vi får hoppas på mera fart framöver.

ÅF var lördag-söndag som enda parti med på Godbymässan. Mycket nyttigt för oss politiker att komma ut och träffa vanligt folk och få lite input. Glädjande att höra hur många ålänningar som trots allt följer med och känner stor oro för framtiden för vårt svenska språk. Träffade bla ett par som tyckte det var höjden att PAF hade tävlingar på Vikinglinjens färjor som bara gick på finska, de tyckte det var skandal av ett landskapsbolag.
Jag håller med.

.

Ålands Framtid har nya ambitioner

Ålands framtids ordförande Anders Eriksson är beredd att ta nästa steg i arbetet för självständighet. Ålands framtid kommer dock inte att finnas med i landskapsregeringen efter valet. Åtminstone inte om partierna står fast vid sina ord.

En högt prioriterad fråga för Ålands framtid är bevarandet av det svenska språket. Enligt partiets bedömning är ett självständigt Åland den bästa garanten för den saken.

– Vi ser inte längre att Finland är en svenskspråkig part att diskutera den här frågan med, säger Ålands framtids ordförande Anders Eriksson.

Han ser att det har skett en snabb förändring när det gäller svenskans ställning i Finland, där folk inte längre är beredda att prata svenska i samma utsträckning som tidigare.

– Åland och Finland lever i två olika system och vi förstår inte hur vi ska kunna bevara vårt språk som blir allt mindre i Finland.

• Språkskyddet finns ju inskrivet i självstyrelselagen. Hur ska svenskan skyddas om Åland blir självständigt?

– Jag är trött på att förklara det där med minoritetsskydd för folk. Vem ska vi ha minoritetsskydd emot? Varför behövs ett minoritetsskydd om vi blir självständiga? Vi blir förfinskade bara om 100.000 finnar flyttar hit.

• 100.000?

– Ja, ja. 28.000 då, så att de blir i majoritet.

• Men behovet av kunskaper i finska kommer väl att finnas kvar även på ett självständigt Åland, eftersom mycket handel sker med Finland?

– Man ska alltid sälja på kundens språk, så på det sättet har du rätt. Men nu är vi på ett finskt handelsområde och därför är mycket information här på finska. Om ett utländskt företag skickar sina produkter till Finland så klistras finskspråkiga manualer på varorna som även går till Åland.

– Som kund måste man i dag fungera på finska och det är statstillhörigheten som försvårar.

Stark profilfråga

Anders Eriksson säger att det alltid är Ålands framtid som avkrävs svar på frågor som rör språkproblem och att det är dags att även de andra partierna börjar förklara hur vi ska fungera i relationen med Finland om 20–30 år.

Ålands framtids självständighetssträvande är ett hett debattämne och frågan överskuggar andra frågor som Ålands framtid driver.

• Vill ni ha det så?

– Egentligen inte, men samtidigt är det vår profilfråga som vi lyfter fram. Men den som har läst vårt valprogram vet att vi lyfter fram flera andra frågor. Vi har i lagtinget också kommit med många initiativ som senare plockats upp av andra partier.

Ålands framtid kom in i lagtinget efter förra valet med två ledamöter, Anders Eriksson och Brage Eklund. Nu vill partiet ta nästa steg och ingå i landskapsregeringen efter valet den 21 oktober.

– Vi tror att ansvaret inom landskapsregeringen måste stramas upp. Vår förhoppning är att man ska börja ägna sig åt verkliga framtidsfrågor. Vi måste utreda konsekvenserna av full självbestämmanderätt.

”Ordet finns med”

Tänkbara samarbetspartners, som centern och frisinnad samverkan, har sagt att Ålands framtid inte kan vara med i landskapsregeringen om partiet kräver att ordet självständighet ska finnas med i regeringsprogrammet.

Anders Eriksson undviker flera gånger att svara på frågan om Ålands framtid kan tänka sig ett program utan ordet självständighet, men till slut kommer svaret.

– Självklart finns ordet med i det program som vi medverkar i.

Han tror inte att övriga partier kommer att hålla fast vid sin linje när det väl gäller.

– Det skulle vara barnsligt om de inte vill ha oss med på grund av det ordet. Det kommer inte att ske.

• Varför inte?

– I de förra regeringsförhandlingarna var vi två millimeter ifrån att komma med. Jag undrar om de egentligen tycker att det är så dåligt med självständighet. Men det handlar ju bara om definitioner, det viktigaste är att vi kommer vidare i utvecklingen av självstyrelsen.

• Kan inte ordet självständighet sätta käppar i hjulet för självstyrelseutvecklingen?

– Hur kan det komma sig att regeringen Vanhanen någon månad före valet vill hjälpa till med EU-platsen och snusfrågan? undrar Anders Eriksson retoriskt.

Stark ekonomisk kraft

Enligt Erikssons tolkning är det viktigt för Finlands regering att ha goda relationer till Åland när det finns krafter som arbetar för självständighet.

– Finländarna är ett folk som gillar tydlighet. Ålands velande skrattar de bara åt. De vet att vi trilskas lite och sedan fogar oss.

• Tvivlar du någonsin på att självständighet är det rätta målet?

– Många tycker att det är orealistiskt, men jag anser att det är realistiskt. Vi kommer att klara oss ekonomiskt, utmaningen blir att hitta tillräckligt kompetenta politiker.

• Om Åland blir självständigt så växer den offentliga sektorn. Hur ska den finansieras?

– Genom att vi får nya intäkter, till exempel farledsintäkter.

• Hur ska ett självständigt Åland klara av en lågkonjunktur som slår mot sjöfarten?

– Jag ser inte att det åländska samhället är så sårbart. Vi har en stark egen ekonomisk kraft.

Historikern Kenneth Gustavsson har sagt att omvärlden, exempelvis Ryssland, aldrig skulle acceptera ett självständigt Åland på grund av säkerhetspolitiska skäl. Anders Eriksson tycker att resonemanget är märkligt.

– I sådana fall skulle det inte finnas ett enda självständigt land. Med tanke på alla Sovjetstater som blivit självständiga är resonemanget barnsligt. När det folkliga engagemanget blir för stort så viker man sig.

Tvekar om kommuner

Anders Eriksson menar att flera ideologier ryms i Ålands framtid.

• Vilka vänsterfrågor driver ni?

– Vi lanserade idén med en diskrimineringsombudsman. Vi vill också genom beskattningen göra något för de mest utsatta. Vi vill sätta en ribba för när man ska börja betala skatt.

• Hur ser du på kommunstrukturen?

– Jag har varit tilltalad av att skapa större enheter. Men jag har blivit informerad om att den offentliga sektorn i skärgården är mindre per capita än i Mariehamn och det förvånade mig. Jag kan tyvärr inta vara helt tydlig i den här frågan.

Vill bli minister

När Ålands framtid för snart tre år sedan förhandlade om medverkan i landskapsregeringen var Anders Eriksson inte beredd att sätta sig på en ministerstol.

– Jag trivs med mitt jobb som jordbrukare och prioriterar mina barn. Men om det går bra för oss i valet så är jag nu beredd att hoppa in i landskapsregeringen. Då får jag frigöra mig från jordbruket.

I förra valet fick Anders Eriksson många fler röster än någon annan (Åf)-kandidat. Nu hoppas han att fler personer drar röster.

– Ålands framtid har förknippats för mycket med mig personligen.

ANDERS SIMS

.

KALENDER

No current events.