Ett Svenskpråkigt Åland

                                                           

 

.

 

Ett SJÄLVSTÄNDIGT ÅLAND 

                                  Vår långsiktiga vision                  Läs mer

 

.

 

Ett UTVIDGAT SJÄLVBESTÄMMANDE

Vi måste ta ETT större ansvar för Åland, när Den finska staten Låter bli

 

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Glenn Koskinen

 

.

Inbjudan till informations-
och diskussionsmöte om
Vårdöbron

Datum: Måndagen den 15 juni

Tid: kl 19.00

Plats: Gymnastiksalen, Vårdö skola

Medverkande: ÅF:s lagtingsgrupp, kommunfullmäktiges ordförande Anders Englund, kommunstyrelsens ordförande Jarl Danielsson m fl

BRO

Välkommen!

ÅF-logga beskuren

.

Varken Åland eller det svenska språket nämns i ett ord när Finlands nya regering presenterar de kommande årens prioriteringar. Något som tyvärr inte kan anses förvåna då politiken numera ska läsas i skuggan av Sannfinländarnas partiprogram.

Sipilä, Stubb och Soini väljer istället att berätta att den obligatoriska skolsvenskan inte längre har en given plats i landet för alla barn och att stödet till passagerartrafiken riskerar sänkas med 20 miljoner euro. Knappt har dammet heller lagt sig efter att de finska nationalisterna för två månader sen försökte kuppa bort Ålands del i vindkraftsstödet.

Timo SoiniSamma parti fick mandat av det finländska folket att utse Timo Soini (bilden) till utrikesminister samt att nominera partikollegan Maria Lohela till Finlands riksdags nya talman. Samma Lohela som har gett klartecken till att avskaffa svenskan som nationalspråk i Finland.

Prioriteringarna går tvärt emot Ålands intressen och tvingar oss att ta ett betydligt större eget ansvar för att långsiktigt säkra en framtid för det svenska språket, sjöfarten och vindkraften på Åland.

Ålands Framtid har full förståelse för att Finland behöver stabilisera sin ekonomi och det är förstås orimligt att kräva att vi 29.000 ålänningar ska diktera villkoren.

Däremot kan det knappast vara för mycket begärt att det åländska folket som kompensation får utökade möjligheter att välja sin egen väg genom ett kraftigt utvecklat självbestämmande och själva avgöra hur vi vill satsa våra egna surt förvärvade skattepengar.

KST, ”hen”, vin i parken och promillegränser i all ära, men den nya politiska verkligheten kräver att alla åländska politiker slutar fokusera på sina egna tåspetsar, lyfter blicken och istället lägger energin på att stärka den åländska identiteten och trygga en konkurrenskraftig och svenskspråkig framtid.

Finland har prioriterat. Det är dags för Åland att göra det samma.

Styrelsen för Ålands Framtid
genom ordförande Axel Jonsson

.

KANDIDAT-TRÄFF-UTSKICK-bild-hemsidaDatum: Söndag 31 maj
Tid: 15.00-17.00
Plats: Lagtinget


Kandidat-träffen riktar sig till dig som bestämt eller funderar på att ställa upp i lagtings- och kommunalvalet i höst.

För att vi redan nu ska kunna börja med framtagning av valmaterial och presentation av kandidater är det oerhört viktigt att du kommer.

Under ”Kandidat-träffen” händer bl a följande:

  • Fotografering av kandidater

  • Fylla i kandidatformulär, där du kort berättar om dig själv för dina väljare
  • Information och diskussion om valprogrammet

  • Information om valet och valsystemet

  • Kvinnolistan berättar om sin verksamhet och strategi

Dessutom är självklart träffen till för att du ska få träffas andra kandidater!

Vi bjuder på fika och gott humör!

 Anmälan senast måndag den 25 maj kl 16.00 till partisek@alandsframtid.ax 

Välkommen!

Ove Andersson, tel: 0457 0892141

.

Kvinnolista-hemsida

ÅF:s Kvinnolista jobbar för ett jämställt lagting

Det är syftet med Ålands Framtids Kvinnolista i höstens lagtings- och kommunalval. Med en lista bestående av endast kvinnliga kandidater vet den som röstar på oss att den rösten verkligen går till en kvinna, oberoende vilken av kandidaterna man röstar på. Det gör förhoppningsvis skillnad för att åstadkomma en mer jämställd parlamentarisk sammansättning efter valet i oktober.

Kvinnolistan för Ålands Framtid jobbar nu för att engagera så många kvinnor som möjligt. Som en del i det arbetet startar vi en egen sida på Facebook där kvinnor kan diskutera samhällsfrågor. Om vår målsättning ska bli verklighet måste vi kvinnor själva ta steget in i politiken. Med vår Facebook-sida hoppas vi att tröskeln ska bli lägre.

Forumet är givetvis öppen för alla oberoende av kön, ålder och partitillhörighet. Men vi hoppas förstås på att många, många kvinnor hittar dit och vill vara med.

Vi vill belysa frågeställningar som vi tycker att är intressanta, kontroversiella eller på annat sätt aktuella ur ett kvinnligt perspektiv och välkomnar alla att aktivt delta.

Ibland kan politik kännas avlägsen och främmande och steget för stort att ta, men på vår sida är det lätt att komma till tals och vi lyssnar på alla!

Gå in och gilla vår Facebook-sida, ”Kvinnolistan för Ålands Framtid”

Kvinnolistan för Ålands Framtid

Alexandra von Schantz
Birgitta H Eriksson
Birgitta Johansson
Hanna Segerström
Lisa Gustavsso
Peggy Smulter
Pia Eriksson
Ulla Johansson

.

Ålands Framtids lagtingsledamöter Anders Eriksson, Brage Eklund och Axel Jonsson finns samtliga bland de fem i topp som under fjolåret hade flest anföranden och repliker i lagtinget. Det visar en granskning av Nya Åland.

Anders Eriksson-fingerAnders Eriksson kommer med sina 391 inlägg på andra plats, knappt efter ettan Mats Perämaa (Lib) med 393. På fjärde plats återfinns ÅF:s Brage Eklund (309) och på femte Axel Jonsson (269).

Bra jobbat!

Jumboplatsen intas av Igge Holmberg (S) med 28 inlägg.
– Lägg av! Det var ju inte bra, kommenterar Holmberg sistaplatsen i Nya Åland.

.

KALENDER

No current events.